eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának videófelvételről készített képe egy Jarsz rakétáról a szibériai Novoszibirszk rakétabázisán 2023. március 29-én, amikor Oroszország hadgyakorlatot kezdett Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétarendszerekkel és mintegy háromezer katonával három orosz régióban. A Jarsz hordozható rendszereket a Topol rakétarendszerek felváltására fejlesztették ki az orosz haderő szárazföldről indítható nukleáris arzenáljának megerősítésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Kaiser Ferenc: a NATO-nak is üzen az új hadgyakorlattal az ellen-NATO

Szerdáig Fehéroroszországban hadgyakorlatot tartanak a szovjet utódállamokat tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés szervezetének tagjai, egy, a kelet-európai régiót érintő fiktív válsághelyzetet modelleznek. Erről beszélgettünk Kaiser Ferenccel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensével.

Diplomáciai üzenete van annak, hogy "mire" készülnek fel azon a hadgyakorlaton, amelynek a helyszíne Fehéroroszország, résztvevője pedig a Szovjetunió utódállamainak egy része – vélekedett az InfoRádióban Kaiser Ferenc, az NKE docense.

"Nem kimondottan, de lényegében egy Fehéroroszország elleni vagy általa indított támadás következményeit tekintik át a gyakorlatban; egy ideje már a lengyel–fehérorosz viszony elég feszült, mind a két fél jelentős erőket mozgósított a határra. A hadgyakorlat persze nem biztos, hogy eléri a célját, tekintettel arra, hogy Lengyelország a NATO tagja" – mutatott rá, arra utalva, hogy a NATO erői jóval komolyabbak, mint az utódállamokat tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés szervezetéi.

A hadgyakorlatban a közép-ázsiai országok csak kisebb erőkkel vesznek részt, de az orosz kontingens is csak pár ezer fős, inkább a légierő hangsúlyos most, illetve egy 10 ezer fős kontingenst a fehéroroszok adnak. Ennek praktikus oka, hogy a szárazföldi haderőt és eszközöket komoly logisztikai feladat az adott térségbe vinni.

Hogy belefér-e az oroszoknak egy ilyen hadgyakorlat, miközben a legmodernebb eszközöket az ukrajnai hadszíntéren vetik be, arra Kaiser Ferenc azt mondta, Oroszországnak már nincsenek titkai, így újdonságokat már nem próbálnak ki, de ugyanígy csökkenti a hadgyakorlat jelentőségét az, hogy az erők szinte teljes egészét a háborúban használják fel az oroszok.

A szovjet utódállami szervezetet a NATO-hoz hasonlítva elmondta, hasonló elvek alapján működik a két szervezet, lényegében a NATO mintájára hozták létre a Kollektív Biztonsági Szerződést; ha például az egyik tagállamot megtámadják, azt a többinek úgy kell vennie, mintha őt támadták volna meg.

"Ha viszont a szervezet egy tagja támad, a kollektivizmus elve nem érvényesül,

ez a helyzet Oroszország úgynevezett különleges katonai művelete esetében is Ukrajnában. De a szerződést nem is Oroszországra találták ki, Közép-Ázsiában van egy csomó probléma, például Tádzsikisztán és Kirgizisztán vagy Azerbajdzsán és Örményország között. Nyilván, ha Ukrajna Moszkvát támadná, mint ahogy ez a retorika szintjén már előkerült, akkor lehetne szó arról, hogy az érintett államok segítsenek Oroszországnak, de az így sem lenne jelentős" – fejtegette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×