eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Wagner zsoldosok Ukrajnában. Forrás:Twitter/Bundy
Nyitókép: Forrás:Twitter/Bundy

Bendarzsevszkij Anton: veszélyes a helyzet a lengyel-fehérorosz határnál

Fehéroroszország az odatelepült zsoldosokkal felelősség nélkül helyezheti nyomás alá Lengyelországot – nyilatkozta az InfoRádiónak az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

Bendarzsevszkij Anton szerint léteznek olyan műholdfelvételek, amelyek a Wagner csoport Fehéroroszországban épült táborát mutatják és ezekből az derül ki, hogy az országban nagyjából 4-7 ezer zsoldos üthetett tanyát.

Most a lengyel miniszterelnök arról számolt be, hogy a Wagner-katonák átszivároghatnak Lengyelországba, illetve azon keresztül bejuthatnak az Európai Unióba. Mateusz Morawiecki azt is közölte, hogy a lengyel – fehérorosz határhoz mintegy száz orosz zsoldos települt. Márpedig ebből bármikor kipattanhat egy súlyos provokáció. Ugyanakkor Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója kétségbe vonta, hogy ekkora kontingens érkezett a határhoz. Ráadásul szerinte

a lengyel határ jól védett, így ilyen létszámú zsoldos-csapat komoly károkat nem tudna okozni.

„Fehéroroszországnak nem érdeke, hogy nyílt konfrontációba kerüljön egy NATO-tagállammal. Amiről a lengyelek főként beszélnek, az hibrid jellegű hadviselés. Ők azt gondolják, hogy Minszk a Wagner-csoport segítségével újabb menekült hullámot akar gerjeszteni, úgy ahogy azt korábban már tette. Illetve különféle szabotázs akciókkal provokálhatják a lengyeleket - vélekedett a szakértő.

Bendarzsevszkij Anton hozzátette: Lengyelország és a balti államok kellően felkészültek, igy egy viszonylag kis létszámú zsoldos csapat nem jelent olyan kihívást, amely biztonsági kockázatot jelentene.

Kérdés persze - folytatta a szakértő -, hogy vajon a Wagner csoportot még mindig Moszkva irányítja-e vagy ezt már esetleg Fehéroroszország vette át, vagy netán a zsoldosok önállósították magukat. Egy bizonyos szintig nyilván már nem közvetlenül Moszkvából érkeznek az utasítások, mivel az orosz vezetés szeretné azt a látszatot kelteni, hogy nem tartozik felelősséggel a Wagner tetteiért. Ugyanez a helyzet a Fehéroroszországnak átadott atomfegyverekkel is.

Oroszország leveszi a felelősséget a saját válláról - fogalmazott a szakértő.

Ugyanakkor Wagner bármiféle provokációja mégiscsak az orosz érdekeket szolgálja.

Bendarzsevszkij Anton szerint így ha bármi történik, azért a közvetlen felelősség nem Oroszországot, hanem Fehéroroszországot terheli. „Oroszország felbátoríthatja a minszki vezetést vagy a Wagner-csoportot, hogy esetleg tegyenek bizonyos provokatív lépéseket, de erről nincsenek elérhető információink és nem is lehet ilyet százszázalékos biztonsággal kijelenteni”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×