eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels.com

Újabb hullámok a berlini migránsozós strandbotrányban

Megnyitott a verekedések és zaklatások miatt bezárt berlini strand, szigorítottak a belépétetésen és az ellenőrzésen, de ezzel a problémát még nem sikerült megszüntetni.

Berlin híres multikulturális negyedének immár nemcsak híres, hanem az elmúlt hetekben hírhedtté is vált strandja, a neuköllni Columbiabad ismét kinyitott. A múlt héten néhány napra bezárt a többnyire migráns hátterű vendégek " garázdálkodásai" miatt. A hatóságok szerint verekedtek, nőket zaklattak, és rendkívüli szemetet hagytak maguk után. A személyzet nagy része pedig "tehetetlenségre" hivatkozva átmenetileg beteget jelentett.

Hasonló, noha kisebb méretű atrocitások voltak Kreuzberg negyedének egyik strandján, sőt több német város különböző strandjain is. A neuköllni immár újból fogadja a látogatókat, a hatóságok azonban szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak. Így a vendégeknek már a bejáratnál arcképes igazolványt kell felmutatni, és megerősítették a rendőri jelenlétet. Az intézkedés a 14 év felettiekre vonatkozik, nekik útlevelet, személyazonossági vagy diákigazolványt kell felmutatni. A cél a biztonságos strandolás lehetővé tétele, a személyzet tehermentesítése, de mindenekelőtt az azonosítás megkönnyítése lehetséges garázda cselekmények esetén

Az intézkedés ugyanakkor felzúdulást keltett azok körében, akik a múltban is a "békés strandolók" köréhez tartoztak.

Sokan közülük úgy vélekedtek, hogy a különböző garázda cselekményekre készülőket a bejáratnál követelt igazolvány sem fogja visszatartani. Volt aki azt kifogásolta, hogy túlságosan zavaró a biztonsági őrök nagy száma. Többen felvetették, hogy a rend fenntartását fiatal önkéntesekre kellene bízni.

Az RBB (Rundfunk Berlin-Brandenburg) közszolgálati médium arra emlékeztetett, hogy a németországi strandokon garázda cselekmények a koronavírus-járvány előtt is voltak, a járványt követően ugyanakkor számuk visszaesett. Az idei adatok ugyanakkor arra utalnak, hogy ez a szám ismét jelentősen emelkedni fog. A beszámolóból kitűnt, hogy a németországi strandokon korábban a "legszigorúbb " biztonsági intézkedés a kitiltás volt. A hatóságok most arra számítanak, hogy ezek száma idén emelkedni fog. A koronavírus-járvány előtti méreteket azonban a történtek ellenére idén sem éri el.

A legrégebbi német hetilap, a Stern úgy értékelte, hogy noha az érzelmek a legutóbbi botrányok után magasra csaptak, az elmúlt évekhez képest nem lehet a helyzet drámai eszkalálódásáról beszélni. A berlini rendőrég szóvivője az újságnak azt mondta, hogy a végső számokkal meg kell várni a szezon végét. A Stern hangsúlyozta, hogy mindez azonban nem terelheti el a figyelmet a helyzet súlyosságáról.

Az újság utalt a strandok személyzetének túlterheltségére, és nem utolsósorban arra, hogy a hatályos rendszabályokat az érintettek rendszerint figyelmen kívül hagyják. A leleplezett garázda cselekmények valójában csak a jéghegy csúcsát jelentik – hangoztatta a lap.

A tanulságok levonása ugyancsak folyamatban van. A politikusok körében vita folyik arról, hogy a garázdálkodókat a jövőben milyen szigorral, illetve milyen intézkedésekkel büntessék. Megoszlanak a vélemények arról, hogy az életbe léptetett biztonsági intézkedések mennyire hatékonyak.

A tanulságok levonása ugyancsak folyamatban van. A politikusok körében vita folyik arról, hogy a garázdálkodókat a jövőben milyen szigorral, illetve milyen intézkedésekkel büntessék. Megoszlanak a vélemények arról, hogy az életbe léptetett biztonsági intézkedések mennyire hatékonyak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×