eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Tűzoltók és az Olasz Vöröskereszt munkatársai dolgoznak a tengerparton, ahol több mint harminc holttestet emeltek ki eddig a vízből a dél-olaszországi Steccato di Cutro közelében 2023. február 26-án. Korábban egy több mint száz fős - Irakból, Pakisztánból és Afganisztánból érkező - csoportot szállító hajó balesetet szenvedett.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Pipita

CDU: hazugságon alapul a német menekültpolitika

Thorsten Frei frakcióvezető szerint konstrukciós hiba az alkotmányban az, hogy a menekültjog egyéni jog.

A nyári parlamenti szünet ellenére nagy visszhangot váltott ki egy német konzervatív vezető állásfoglalása az európai és ezen belül a német menekültpolitikáról. Thorsten Frei, a legnagyobb ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti frakcióvezetője szerint "konstrukciós hiba" , hogy Európában és ezen belül Németországban a menekültjogot eredendően az egyén jogának (Individualrecht) tekintik, ami jelentős mértékben hozzájárul a menekültek, illetve migránsok áradatához. Egybehangzó értékelések szerint a politikus ezzel közvetve az 1949. május 23-án életbe lépett szövetségi alkotmány vonatkozó cikkelyének eltörlését sürgette.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban megjelent írásában Thorsten Frei az európai menedékjog módosítása mellett emelt szót.

"Az európai és ezzel együtt a mi menedékjogunk hazugságon alapul"

– állította a frakcióvezető. A konzervatív politikus "európai megoldást" sürgetett az egyén számára biztosított menedékjog hatályon kívül helyezésével, és "intézményes garanciák" bevezetését indítványozta.

A CDU elnöke, Friedrich Merz az elmúlt hetekben nagy hangsúlyt helyezett a párt migrációs politikájának módosítására, különös tekintettel arra, hogy a CDU országos támogatottsága csökkent. A CDU és a kisebbik keresztény párt, a CSU szövetsége ennek ellenére még mindig jelentős előnnyel vezeti a pártok népszerűségi listáját, amelyen második helyen a radikális jobboldali, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt áll. Friedrich Merz ugyanakkor elutasította, hogy állást foglaljon párttársa javaslatával kapcsolatban.

A frakcióvezető az indítványozott "intézményes garanciákra" utalva azt hangoztatta, hogy Európának évente " háromszáz- vagy négyszázezres", menedékre ténylegesen rászorult kontingenst kellene befogadnia. Az érintetteket pedig ezt követően szét kellene osztani a az uniós tagállamok között – fogalmazott.

Németország a menedékjogot az egyén jogának tekinti, és elutasítja ennek minden fajta korlátozását – hangoztatta, utalva az általa korlátlannak tartott menekültáramlásra. A többi között az ARD közszolgálati televízió által ismertetett írásában Thorsten Frei a többi között úgy értékelte, hogy az egyéni menedékjogon alapuló európai gyakorlat "mélyen embertelen", és veszélyezteti a társadalmakat. Szerinte a befogadással kapcsolatban a szelekció tekintetében "a legrátermettebbek joga" érvényesül. Aki viszont túl idős, túl gyenge, túl szegény vagy túl beteg, annak esélye sincs – tette hozzá.

Utalt arra is, hogy

nehéz különbséget tenni a védelemre szorulók és a gazdasági bevándorlók között, és ez a politika veszélyezteti a társadalmakat.

A konzervatív politikus indítványa felzúdulást váltott ki a a kormánykoalíció pártjai körében. A koalíció legerősebb pártja, a szociáldemokrata SPD parlamenti frakcióvezetője szerint a javaslat "irreális", sehova nem vezet, mivel nem fékezi meg az illegális migrációt. Dirk Wiese az egyéni menedékjogot ugyanakkor "fontos humanitárius vívmánynak minősítette. Szerinte az alaptörvény kidolgozói ez a cikkelyt "nem véletlenül" iktatták be az alkotmányba a második világháború után.

Annalena Baerbock külügyminiszter, a Zöldek Pártjának vezető politikusa úgy vélekedett, hogy konzervatív társának sajátos indítványát csupán a politikai "uborkaszezon" kiváltotta figyelemfelkeltés célozta.

Az ARD által idézett jogi szakértők többsége szerint a menedékjog egyértelműen az egyén számára biztosított jog. A karlsruhei alkotmánybíróság korábban egy hasonló felvetéssel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy az alanyi jogon alapuló menedékjog része az emberi méltóság garantálásának, ezért eltörlése szóba sem jöhet.

A szövetségi migrációs és menekültügyi hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg nagyon kevés olyan menekült ékezik Németországba, aki kimondottan az alaptörvény előirányozta védelemben részesül. Arányuk a hivatal szerint tavaly mindössze 0,8 százalékos volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×