eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
The Sukhoi Superjet-100 regional jet airplane of Aeroflot Russian Airlines on a taxiway. (Photo by: aviation-images.com/Universal Images Group via Getty Images)
Nyitókép: aviation-images.com/Getty Images

Lángolt a Szuhoj - tömeghalál miatt hat év kényszermunkára ítélték a pilótát

Gyenyisz Jevdokimov volt a kapitánya annak az orosz utas szállítógépnek, amely egy durva leszállást követően lángba borult.

A tragédia 2019. május 5-én történt Moszkva, Seremetyevó repülőterén. Ahogy arról annak idején az Infostart is beszámolt róla: az Aeroflot Moszkvából Murmanszkba tartó gépének orrába villám csapott mintegy 15 perccel a felszállás után. Ekkor működésbe lépett a Szuhoj SSJ-100-as biztonsági rendszere, amely bekapcsolta a vészhelyzeti áramellátást.

A repülőgép vezethető maradt és a pilótáknak követniük kellett volna az ilyenkor érvényes vészeljárásokat. Azonban a repülőtérre való visszatéréskor Gyenyisz Jevdokimovnak és Makszim Kuznyecovnak csak másodszorra sikerült megfelelően ráfordulnia a leszállópályára. Ám az irányítást segítő automatika hiányában képtelenek voltak a kifutópálya elején letenni a gépet. Túlrepültek az ideális kerékletételi ponton, emiatt - a szakértők feltételezése szerint - megpróbálták a gépet a hajtóművek hirtelen felpörgetésével és az orr leengedésével "rászorítani" a pályára. Az eredmény az lett, hogy a gép a durva földet érést követően elpattant, majd újból a betonhoz vágódott.

A moszkvai Kommerszant című újság úgy értesült, hogy az utasszállító másodszori pályához ütődésekor a gépre és az utasokra mintegy 5 G túlterhelés nehezedett, holott a Szuhoj SSJ-100-as megengedett maximális túlterhelése legfeljebb 3,75 G lehet. Ennek következtében a hátsó futóművek szárai átütötték az üzemanyagtartályokat, ami miatt az utasszállító lángba borult.

Ez a pillanat látható az alábbi videón is. A lángoló gép a hasán csúszva állt meg és bár a személyzet azonnal megkezdte a utasok kimenekítését, de a fedélzeten tartózkodó 78 emberből 41-en mégis bennégtek.

A katasztrófa kivizsgálói szerint a pilótáknak már az első elpattanáskor át kellett volna startolniuk és újból megközelítve a kifutót, megismételni a leszállást. Mivel a vizsgálat egyértelműen pilóta hibát állapított meg, a bíróság hat év kényszermunkára ítélte a gép kapitányát.

Sajtóhírek szerint azért is volt ilyen sok áldozat mert

az utasok többsége a vészelhagyáskor a csomagjait is magával akarta vinni.

Az elöl ülők így feltartották a gép hátuljában lévőket, akiknek a gyorsan elharapózó tűzben már nem jutott idejük a menekülésre.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×