Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 6. szombat Miklós
Nyitókép: Pixabay

Németországban váratlan irányt vett az infláció – a vádlottak padján az élelmiszerek

Az élelmiszerárak növekedése akadályozta az infláció remélt csökkentését Németországban. A fő bűnös a cukor és a tojás, az előbbi ára egy év alatt 70 százalékkal emelkedett. Az inflációt egyelőre nem sikerült mérsékelni.

A németországi fogyasztók továbbra is a tartósan magas drágulással küzdenek. A fogyasztó árak – akárcsak januárban – februárban is 8,7 százalékkal voltak magasabbak, mint az elmúlt év februárjában.

Az inflációs ráta továbbra is magas szinten maradt – értékelte a statisztikai hivatal elnöke. Ruth Brandt szerint a háztartások számára februárban is leginkább az élelmiszerárak emelkedése volt érezhető, amelyek az energiaáraknál is nagyobb mértékben növekedtek.

A hivatal jelentéséből kitűnt az is, hogy egy év alatt

az élelmiszerek 21,8 százalékkal drágultak.

Egy hónap alatt, azaz a januárihoz viszonyítva a februári fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek. Az elmúlt év hasonló időszakának áraihoz viszonyítva az áremelkedésből mindenekelőtt a tejtermékek, valamint a tojás "vették ki részüket" 35,3 százalékkal, továbbá a kenyér és a gabonatermékek 24,3 százalékkal. Ami az egyes termékeket illeti, különösen feltűnő a cukor árának egy év alatt történt csaknem 70 százalékos emelkedése.

Szakértők szerint a jelenlegi 8,7 százalékos infláció, valamint élelmiszerek árának mintegy 20 százalékos drágulása miatt sokaknak változtatniuk kellett addigi fogyasztási szokásaikon. A kereskedelem ezt különösen megérzi. Egy felmérés szerint nagy a kereslet a különleges akciók, illetve a gyakran leértékelt termékek iránt. Egy 25 országra kiterjedő adatgyűjtés eredményei arra mutattak rá, hogy a csaknem 10 ezer megkérdezett 69 százaléka kiadásait csak a legszükségesebb árukra korlátozta. Tizenöt százalékuk pedig úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi körülmények között egyáltalán nincs pénze olyan termékekre, amelyekre igazán nincs is szükségük.

Az élelmiszerekre és a szolgáltatásokra nehezedő tartósan magas inflációs nyomás jelentős mértékben a drága energia közvetett inflációs hatásával magyarázható. Például amikor a vendéglátóiparban növekednek az árak, mivel megemelkedtek a fűtési és a főzéshez szükséges energia költségei, vagy amikor a pékségek emelik az árat, mert megdrágult a sütéshez szükséges földgáz – vélekedett a Hans-Böckler Alapítvány konjunktúrakutató intézetének egyik vezetője. Hozzátette ugyanakkor, hogy az "energiainflációnak" az elkövetkező hónapokban várható csökkenése némi késéssel az említett közvetett hatások mérséklődését eredményezheti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. december 5. 22:03
×
×
×
×