eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
26 July 2022, Baden-Wuerttemberg, Neckarwestheim: At blue hour, the Neckarwestheim nuclear power plant is reflected in the Neckar River. There are currently three nuclear power plants still online in Germany, including Neckarwestheim 2 in Baden-WĂźrttemberg.  CDU leader Merz has called on the federal government to immediately procure new fuel rods for the three remaining nuclear power plants in Germany. Photo: Christoph Schmidt/dpa (Photo by Christoph Schmidt/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christoph Schmidt/picture alliance via Getty Images

Leállíthatatlan hasadás: újrakeződik a vita a német atomerőművek jövőjéről

Ezúttal az ellenzék vezető erejének számító CDU/CSU konzervatív pártszövetség látta elérkezettnek az időt arra, hogy újranyissa a vitát a jelen állás szerint március végén leálló reaktorokról.

Hónapokig tartó heves belpolitikai vita után tavaly októberben úgy tűnt, hogy megpecsételődött a német atomerőművek sorsa Az energiaválság közepette a koalíciót is megosztó nézeteltérések után maga Olaf Scholz kancellár "hatalmi szóval" döntötte el, hogy válság ide vagy oda, az erőművek csak idén április közepéig működhetnek.

A szociáldemokrata kancellár az SPD két koalíciós partnere, a Zöldek és a liberálisok (FDP) közötti vitát lezárva döntött úgy, hogy a három még működő erőmű üzemidejét legfeljebb bő három hónappal, 2023. április 15-ig hosszabbítják meg. A nukleáris energia használatát a kezdetektől, az 1980-as évek elejétől elutasító Zöldekkel szemben a liberálisok azt sürgették, hogy mindhárom erőművet tartsák üzemben egészen 2024 végéig, és működtetésükhöz rendeljenek újabb fűtőelemeket.

A koalíciót megosztó vita az energiaárak meredek emelkedésével és Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben alakult ki. A háború előtt még az volt a menetrend, hogy Németország 2022. december 31-én lezárja az úgynevezett energiapolitikai fordulat első nagy szakaszát, vagyis az utolsó három erőmű – a Baden-Württenberg tartományi Neckarwestheim 2, a bajorországi Isar 2 és az Alsó-Szászországban működő Emsland – leállításával végleg felhagy a nukleáris energia használatával.

Németországban a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa után határozta el az akkori, Angela Merkel vezette kormány, hogy szakít a nukleáris energia használatával, vagyis fokozatosan, bő tíz év alatt – 2022 végéig – leállítja mind a 17 atomerőművet, és az így kieső termelést hosszabb távon a megújuló forrásokra épülő energiatermelés kiterjesztésével pótolja.

Az FDP mellett a vita kezdetétől az erőművek életben tartása mellett foglalt állást az ellenzéki CDU/CSU konzervatív pártszövetség is. Ezúttal a korábbi Merkel-kormány egykori minisztere, a CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának helyettes vezetője, Jens Spahn állt elő azzal a javaslattal, hogy legalább 2024 végéig hosszabbítsák meg az erőművek működési idejét. Sőt indítványozta azt is, hogy

vegyék fontolóra a 2021 végén véglegesen leállított három másik atomerőmű újbóli üzembe helyezésének lehetőségét.

A konzervatív politikus a többi között azzal érvelt, hogy az energiaárak túl magasak, mert a kínálat mind Németországban, mind Európában túl alacsony. Spahn szerint a gazdaságnak is stabil és megbízható energiaforrásokra van szüksége. "Ezt a még működő erőművek kedvező körülmények között, megbízhatóan és klímasemleges módon biztosíthatják" – jelentette ki.

A hiányzó fűtőelemekkel kapcsolatban pedig annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a kormány az energiaellátó cégekkel együttműködve néhány héten belül képes lenne azok beszerzésére.

A CDU/CSU képviselője kifogásolta, hogy az idei enyhe tél miatt egyesek azon a véleményen vannak, hogy nincsenek energiaellátási gondok, és ezért nincs is szükség cselekvésre.

A nehéz idők azonban jövő télen köszöntenek be, akkor pedig ismét teli kell tölteni a gáztározókat

– fogalmazott a politikus, utalva arra, hogy ebben az esetben az energiabiztonság érdekében az egész országban népszerűtlen intézkedésekre lesz szükség.

Az elmúlt hetekben több neves gazdasági szakértő, köztük a mindenkori német kormány mellett működő, úgynevezett bölcsek tanácsa is azt a véleményt fogalmazta meg, hogy az energiaválság miatt szükség van az atomerőművek további működtetése.

A kérdésben illetékes zöld párti gazdasági miniszter Robert Habeck egyelőre nem reagált Spahn felvetésére. Információk szerint a miniszter – aki egy személyben alkancellár is – csütörtökön kormánynyilatkozatot terjeszt elő az energiaellátás helyzetéről.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×