eur:
393.08
usd:
363.55
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
14 September 2022, France, Straßburg: MEPs sit in the European Parliament building and vote on the so-called Renewable Energy Directive. In addition, a recast to restructure the EU framework on taxes for energy products and budgets is to be voted on. Photo: Philipp von Ditfurth/dpa (Photo by Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

Már csak egy uniós lépés választja el Ukrajnát a 18 milliárd eurótól

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön 18 milliárd eurós hitelt hagytak jóvá Ukrajna számára az ország ellen indított orosz háború miatt.

Az összeg az Ukrajna számára havonta szükséges 3-4 milliárd euró mintegy felét fedezi 2023-ra.

A pénz az Európai Bizottság javaslata szerint

  • az alapvető közszolgáltatások biztosítására (például iskolák, kórházak működtetésére vagy a kitelepítettek lakhatásának megoldására),
  • a makrogazdasági stabilitás megőrzésére és
  • az Oroszország által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására fordítható.

A kölcsön forrását az unió a pénzügyi piacokról szerzi be és részletekben, negyedévenként biztosítja Ukrajna rendelkezésére, mert a pénzforrások kiszámíthatósága és folyamatossága kulcsfontosságú ahhoz, hogy Ukrajna a háború alatt megőrizhesse fizetőképességét - közölte az Európai Parlament sajtószolgálata.

A kölcsön kifizetéséhez

  • Ukrajnának meg kell erősítenie intézményrendszerét és fel kell készítenie azt a helyreállításra és az uniós tagság felé vezető útra.
  • antikorrupciós intézkedéseket, igazságügyi reformokat kell hoznia, tiszteletben kell tartania a jogállamiságot, elvárt a jó kormányzás és az intézmények modernizációja.

A reformok alakulását az Európai Bizottság minden egyes utalás előtt ellenőrzi majd.

A kölcsönről szóló rendeletet 507 szavazattal, 38 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett fogadták el.

A háború kezdete óta az Unió és tagállamai 19,7 milliárd euró támogatást nyújtottak Ukrajnának, amelynek nagy része az EP által szeptemberben és júliusban jóváhagyott makroszintű pénzügyi támogatásként jutott el az országba.

A kölcsönt most december 6-án a tagállamokból álló Tanácsnak kell egyhangú döntéssel jóváhagyni ahhoz, hogy a Bizottság a pénzügyi piacokon hitelt vehessen fel, és az ebből származó támogatást 2023 elején eljuttathassa Ukrajnának.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az ülésen elmondta: elvi álláspontjuk az, hogy nem támogatnak közös uniós hitelfelvételt, így Ukrajna finanszírozására sem fogadnak el egy ilyen eszközt. "Előbb a kommunisták, 2002 után a baloldali kormányok adósítottak el minket. Nem a közös eladósodás jelenti a közös uniós jövőt. Magyarország kész segíteni Ukrajna újjáépítését, az Ukrajnával kötött kétoldalú megállapodás alapján a nemzeti költségvetésből biztosítani a ránk eső pénzt."

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője arról beszélt, hogy a magyarok megtapasztalták a történelmük során többször is, hogy milyen egy-egy önkényes hatalomnak kiszolgáltatva lenni. Ukrajnának támogatásra van szüksége, Magyarország kiáll Ukrajna mellett. Az Orbán-kormány nem a teljes magyarság véleményét képviseli.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×