eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Vonat áll a londoni Waterloo pályaudvar egyik csaknem néptelen peronja mellett a brit vasutasok újabb országos sztrájkja alatt, 2022. július 27-én. A közlekedési dolgozók Rail, Maritime and Transport (RMT) szakszervezete a bérek és munkakörülmények terén próbál eredményt elérni a munkabeszüntetéssel. A vasúttársaságok szerint a járatok nagyjából öt százaléka közlekedik Nagy-Britanniában.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Éles kérdés az új brit kormányhoz: mi értelme a tory pártnak, ha baloldali programot valósít meg?

Az utóbbi évtizedek legnagyobb életszínvonal-esésére számíthatnak a britek. Az ok: a piacokat megrémítő, Liz Truss-féle gazdasági csomag korrekciója. A brit pénzügyminiszter bejelentette: jövőre magasabb adókra számíthatnak a recesszióba került ország aktív dolgozói.

A következő két évben több mint hét százalékkal esik a brit átlagcsaládok rendelkezésre álló jövedelme – közölte a független brit elemző intézet, a Felelős Költségvetési Politika Hivatala. Erre hatvan éve nem volt példa. Az okok között van a megugrott infláció, a megdrágult hitelek és a növekvő munkanélküliség, és ezek a hivatal szerint „eltörlik az elmúlt nyolc év eredményeit”.

Közben Jeremy Hunt pénzügyminiszter feltálalta a fekete levest – a költségvetési tervezetet –, ami miatt mindenhonnan – saját pártjából is – záporoznak rá a nyilak. Úgy próbál kármentesíteni a pénzpiacokat megijesztő és a brit államadósságot megdrágító Truss-féle gazdasági csomag után, hogy masszív adóemelésekkel próbálja egyensúlyban tartani a költségvetést, betömni a büdzsében keletkezett milliárdos lyukakat és visszaszerezni a piacok bizalmát.

Jeremy Hunt csütörtökön olvasta fel a parlament előtt a sokat várt „őszi jelentését”, azaz a költségvetési tervezetet, úgy, hogy két „mumus”: Liz Truss és volt pénzügyminisztere, Kwasi Kwarteng távolmaradt.

„Ma tervet nyújtunk be az életszínvonal-válság kezelésére és gazdaságunk újjáépítésére. Prioritásaink a stabilitás, a növekedés és a közszolgáltatások. Megvédjük a kiszolgáltatottakat is, mert britnek lenni annyi, mint együttérzőnek lenni, és ez egy együttérző konzervatív kormány” – csomagolta pátoszos szövegbe a keserű pirulát:

a II. világháború vége óta a legmagasabb szintre ugrik az adószint a szigetországban.

A következő rossz hír az volt, hogy Hunt is elismerte: recesszióban van a brit gazdaság és 2023-ban közel másfél százalékkal zsugorodik majd a GDP. A jó hír az, hogy – természetesen az ő lépései után – a következő három évben már ismét növekedésnek indul.

Mindezt úgy éri el, hogy egyes kommentátorok szerint „kifosztja az aktív dolgozókat”: a 45 százalékos szja-kulcs küszöbét évi 150 ezer fontról 125 ezerre engedte le, amivel több millió középosztálybeli brit lesz kénytelen többet fizetni. (Épp ezt az adósávot akarta eltörölni Liz Truss, híven a 2019-es pártprogramhoz, hogy a konzervatívok nem emelnek adót, de most az ellenkezője történt.)

Közben Hunt az inflációhoz igazította a nyugdíjakat és a segélyeket – azaz megpróbálja óvni az inaktív polgárokat. Emelkednek azonban az eddig is magas önkormányzati adók. Bár nőnek majd a közkiadások a következő években, de sokkal lassabban, mint eddig, és az összes minisztériumnak le kell faragnia a költségvetéséből.

Hunt azzal vette védelmébe a lépéseket, hogy azok még mindig „a legbőkezűbb adókedvezményeket tartalmazzák a G7-es országok sorában”.

Ezek után dühös konzervatív kommentátorok feltették a kérdést:

mi értelme a tory pártnak, ha baloldali programot valósít meg?

Az ellenzéki Munkáspárt közben nem nagyon tudott konkrétumokba belekötni, ezért azzal vádolta meg a konzervatívokat, hogy ők okozták a válságot, hogy az okok között fals módon mutogatnak az ukrajnai háborúra és hogy inkább bocsánatot kellett volna kérniük a Liz Truss által okozott kárért.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×