eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Szájmaszkok száradnak kötélen Fokvárosban 2020. április 18-án, a koronavírus-járvány idején. Dél-Afrikában április végéig vannak érvényben szigorú kijárási korlátozó intézkedések, amelyek értelmében tilos a kocogás, az alkohol vagy a cigaretta értékesítése és a kutyasétáltatás is.
Nyitókép: MTI/EPA/Nic Bothma

Koronavírus-járvány: lépett a G20

A G20-as országcsoport járványalapjának elindítását jelentette be vasárnap és további pénzügyi támogatásra buzdított az országcsoport jövő héten kezdődő csúcstalálkozójának otthont adó Indonézia elnöke.

Videóüzenetében Joko Widodo leszögezte: az eddig befolyt összeget, 1,4 milliárd dollárt a jövőbeni világjárványokra való felkészülésre fordítják, ám az még mindig nem elégséges, több támogatásra van szükség.

Az alap alacsony és közepes jövedelmű országoknak nyújt segítséget a többi között az ellenőrzés, kutatások és oltóanyaghozzáférésben.

Az adományozók között Indonézia, az Egyesült Államok, az Európai Unió, valamint több szervezet, köztük a Bill és Melinda Gates Alapítvány szerepel.

Sri Mulyani indonéziai pénzügyminiszter azt mondta, az alapba várhatóan Szaúd-Arábia és Franciaország is befizet majd, számokról azonban nem beszélt.

Az alapot azért hívták életre, mert a fejlett országokat a koronavírus-járvány kitörése nyomán több bírálat érte, hogy saját maguk számára igyekeznek begyűjteni a járványvédekezés eszközeit, például az oltóanyagokat.

A Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a járványok elleni felkészülésre fordítandó éves támogatásokból még mindig körülbelül 10,5 milliárd dollár hiányzik.

(A nyitókép illusztráció: Szájmaszkok száradnak kötélen Fokvárosban 2020. április 18-án, a koronavírus-járvány idején.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×