eur:
396.23
usd:
369.68
bux:
71929.92
2024. július 2. kedd Ottó
Vlagyimir Putyin orosz államfő a 7. Keleti Gazdasági Fórumon a délkelet-oroszországi Vlagyivosztokhoz tartozó Russzkij-szigeten 2022. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/TASZSZ

Elhangzott a beszéd: a tartalékosok mozgósítását rendelte el Vlagyimir Putyin

A fél világ várta, hogy az orosz vezető bejelent majd valamit kedden, ám ez félnapos hallgatás után csak szerda reggel történt meg. Azt mondta, a Nyugat nem akar békét, Oroszországot provokálják, de megvannak a fegyvereik ahhoz, hogy megvédjék magukat.

A kedd esti tervekhez képest végül szerda reggel intézett beszédet az oroszokhoz Vlagyimir Putyin. Ez volt az első alkalom, hogy az orosz államfő tévébeszédet tartott azóta, hogy bejelentette az Ukrajna elleni háborút, amit azóta is csak különleges katonai hadműveletnek neveznek.

Elmondta, hogy a négy régió Oroszország támogatását kérte, hogy népszavazást tarthassanak arról, hogy csatlakozhatnak az országukhoz, és Moszkva kész támogatni őket – írja a 444.hu.

A legfőbb bejelentése az volt, hogy

részleges mozgósítást vezetnek be, azaz behívják a tartalékosokat.

Beszélt arról is – írják –, hogy a Nyugat szerinte megmutatta, nem érdekük a béke Oroszország és Ukrajna között, és szerinte a nyugati országok zsarolni próbálják Oroszországot, de ezt nem fogják hagyni, és számos fegyverük van, amivel reagálni tudnak.

„Minden eszközünket használni fogjuk, hogy megvédjük a népünket” – tette hozzá.

„Ez nem blöff” – idézi ennek kapcsán Vlagyimir Puytint az MTI.

Az orosz elnök közölte, hogy Oroszország el fogja fogadni a régiók lakosságának döntését, és biztosítani fogja a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban, valamint a teljes vagy részleges megszállás alá került Herszon és Zaporizzsja megyében a referendum lebonyolításának biztonságos feltételeit.

A Putyin által aláírt, a Kreml honlapján közzétett, szerdától hatályos rendelet értelmében a hadkötelezettség alá csak a tartalékban lévő állampolgárokat vonják be, akik az ukrajnai háború tapasztalatainak figyelembevételével további kiképzésben részesülnek, és a "különleges hadműveletben" részt vevő szerződéses katonákkal azonos javadalmazásban részesülnek.

A bevonulás alóli felmentés az életkor, az egészségi állapot és a szabadságvesztésről szóló bírósági ítélet miatt lehetséges

– áll az MTI jelentésében.

A régiók vezetői utasítást kaptak, hogy a mozgósítás során biztosítsák a sorozást. Az egyes régiókra vonatkozó sorkötelezettség időzítését és mértékét a védelmi minisztérium határozza meg.

Először az orosz RBK portál kezdte terjeszteni kedden Kreml-közeli forrásokra hivatkozva, hogy Vlagyimir Putyin beszédet intéz majd a nap folyamán a néphez, és vélhetően a zsinórban egymás után bejelentett luhanszki, donyecki, herszoni, illetve zaporizzsjai „népszavazásokkal” lesz majd kapcsolatos. Aztán telt-múlt az idő, és a nagy bejelentés csak nem érkezett meg – írja a hvg.hu.

Egyfelől a jelentősebb orosz állami kommunikációs csatornák hallgattak az esetleges Putyin-beszédről, nem lehetett találni ezzel kapcsolatban semmit a RIA Novosztyin, az Interfaxon és a TASZSZ-on sem, de az orosz elnöki hivatal honlapján sem említenek ilyesmit. Ugyanakkor az egyik legnépszerűbb orosz hírportál, a lenta.ru arról írt, hogy

a Kreml hivatalos szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot képtelenség elérni.

Nem elhanyagolható az sem, hogy az RT-n és a Pervij kanal, azaz az Egyes csatornán is volt nyoma annak, hogy Putyin bejelentésre készül, ám ezek a hangok kedd estefelé elnémultak. Előbbinek még a beszédről hírt adó tweetjét is törölték.

Mindezt Margarita Szimonyan, az RT főszerkesztője Telegramon csak annyival kommentálta az esetet, hogy „menjetek aludni”, illetve Putyin egy korábbi politikai tanácsadója Szergej Markov, bár nem tudni milyen minőségben, bejelentette, hogy a beszédet másnap, azaz szerdán tartja meg az elnök.

A háború aktuális fejleményeiről szóló Aréna-interjút itt tekintheti meg:

Címlapról ajánljuk
Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Az európai támaszpontokon tíz év után rendeltek el Charlie fenyegetettségi szintet, és azt sem lehet kizárni, hogy támadás készül valamelyik létesítmény ellen. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének egyetemi docense az InfoRádióban elmondta: valószínűleg a környező helyzet általános romlása miatt, elővigyázatosságból kellett ilyen biztonsági intézkedést hozni.

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×