eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A 2020. május 12-én kiadott képen a Ryanair ír diszkont légitársaság repülőgépei állnak az angliai Stanstead repülőtéren 2019. augusztus 22-én. Sajtójelentések szerint a Ryanair ezen a napon bejelentette, hogy járatai 40 százalékát újraindítja júliustól. A koronavírus-járvány miatt kötelezővé teszik a védőmaszk viselését, valamint az utasoknak több adatot kell szolgáltatniuk a tartózkodási helyükre vonatkozólag.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Az EU nem tiltja a különadók áthárítását

A közlekedésért felelős EU-biztos ismertette a vonatkozó szabályokat a Ryanair magyarországi áremelése kapcsán.

Beleütközik-e bármilyen rendelkezésbe az, ha egy légitársaság az utasokra hárítja át a különadót? Ezt a kérdést tette fel Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő a közlekedésért felelős uniós biztosnak. A válaszról beszámoló hvg.hu közölte: Adina Valean azt írta, a hatályos rendelet egyetlen rendelkezése sem akadályozza meg a légitársaságokat abban, hogy az adókat átvigyék a jegyárba, amennyiben ez átlátható és megkülönböztetésmentes módon történik.

Hozzátette: ha egy országban ilyen adóáthárítás történik, akkor a helyi fogyasztóvédelmi hatóság azt értékelheti, hogy a szerződési feltételekben megfelelően tájékoztatták-e az utasokat minderről.

Az ügy előzménye, hogy a magyar kormány nyomatékosan azt kérte a különadóval sújtott ágazatokban működő cégeket, hogy ne hárítsák át a plusz terhet a lakosságra. A Ryanair azonban bejelentette, hogy továbbterheli a fizetendő pénzt az utazókra, és az árakat emelték is azóta. A magyar fogyasztóvédelem 300 millió forint büntetést rótt ki a diszkont légitársaságra, amely fellebbezett a döntés ellen. A legutóbbi, kapacitásszűkítő budapesti bejelentéskor Michael O’Leary vezérigazgató ismét közölte: a Ryanair nem fogadja el a kormány azon érvelését, hogy az adót nem a légitársaságra, hanem a földi kiszolgálókra vetették ki, ugyanis azok a fizetendő összeget továbbhárították a Ryanairre.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×