eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Varsó 1944-ben, a felkelés idején
Nyitókép: Wikipédia

Lengyelország várja a német háborús jóvátételt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közölte: meggyőződése, hogy Németország jóvátételt fog fizetni Lengyelországnak a második világháború alatt okozott károkért.

Lengyelország a második világháború kitörésének nyolcvanharmadik évfordulójának alkalmából adott ki jelentést, melyben részletes leírás olvasható az ország háborús veszteségeiről. A tanulmány szerint Varsó 6,2 ezermilliárd zlotyi, azaz 520 ezermilliárd forint jóvátételre jogosult.

A német kormány úgy reagált: az ügyet lezártnak tekinti, mivel Lengyelország 1953-ban lemondott a háborús jóvátételről.

"Meggyőződésem, hogy Lengyelország jóvátételt fog kapni Németországtól bár ez valószínűleg nem lesz egy gyors folyamat" - hangsúlyozta nyilatkozatában a lengyel miniszterelnök. Morawiecki azt is elmondta, hogy az 1952-ben elfogadott alkotmány értelmében az akkori minisztertanács "nem volt jogosult ilyen határozat meghozatalára".

"Az államtanács vagy a szejm, a parlament alsóháza fogadhatta volna el" - folytatta, hozzátéve, hogy a két intézmény közül egyik sem hozott ilyen döntést, szerinte ez egy újabb bizonyíték arra, hogy Lengyelország nem mondott le a háborús jóvátételről. "Ez egy kitalált jogi aktus" - mondta, kifejtve, hogy sem kormányhatározat nincs a levéltárban 1953 augusztusából, amely erről szólna, sem a hivatalos közlönyben nem jelent meg soha olyan jogszabály, amellyel Varsó lemondott volna követeléséről.

A miniszterelnök azt is elmondta, az egyetlen bizonyíték arra, hogy a lemondás megtörtént, az egy kommunista napilapban 1953. augusztus 24-én megjelent cikk. Ez - tette hozzá - nem tekinthető nemzetközi jogi forrásnak. "Ez azt jelenti, hogy nincs kötelező erejű nemzetközi jogforrás amelynek értelmében Lengyelország lemondott volna a második világháborús jóvátételről" - mondta Morawiecki.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×