eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős tagja felszólal az Európai Ház - Ambrosetti elemzőintézet gazdasági fórumán az észak-olaszországi Cernobbióban 2022. szeptember 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi

Uniós biztos: a közösség jól felkészült a gázcsapok teljes elzárására is

A szerződések tiszteletben tartását várja el az EU Oroszországtól - de ha nem ez történik, arra is van válasz.

Az Európai Unió "jól fel van készülve" arra az esetre, ha Oroszország teljesen leállítaná az Európába irányuló földgázszállítást, köszönhetően tárolási kapacitásainak és az energiatakarékossági intézkedéseknek - jelentette ki Paolo Gentiloni, az EU gazdaságpolitikai biztosa. Hozzátette, az országok készek arra, hogy ellenálljanak Oroszországnak, ha az szélsőséges módon használná a földgázfegyvert. Gentiloni szombaton újságíróknak nyilatkozott az olaszországi Cernobbióban a The European House - Ambrosetti által szervezett gazdasági fórum margóján.

"Nem félünk Putyin döntéseitől, elvárjuk az oroszoktól, hogy tartsák tiszteletben a szerződéseket, és ha nem teszik, készek vagyunk reagálni" - hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva.

A Gazprom orosz nagyvállalat pénteken bejelentette, hogy az Oroszországot Észak-Németországgal összekötő Északi Áramlat 1 vezetéket "teljesen" lezárják, amíg a turbina olajszivárgását ki nem javítják. A vezetéket szombaton tervezték újra megnyitni egy háromnapos karbantartási és javítási műveletet követően.

Moszkva ezzel a lépéssel a G7-országcsoport azon pénteki bejelentésére reagált, amely szerint ideje lenne maximálni az orosz földgáz- és kőolajimport árát.

Arról, hogy lesz-e elég földgáz az országban, Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert beszélt a napokban az InfoRádió Aréna című műsorában.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×