eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Magunkat mérgezzük – már a tehén tejében is van mikroműanyag

Holland farmokon és szupermarketekben árusított élelmiszerekben kutatták a legapróbb műanyagok jelenlétét: az állatok húsában, tejében és vérében is találtak belőle.

Marha- és sertéshúsban most először mutatták ki a mikroműanyagok jelenlétét, akárcsak állattartásban tenyésztett tehenek és sertések vérében. A hollandiai Vrije Universiteit Amsterdam tudósai a vizsgált hús- és tejtermékek háromnegyedében, és minden vérmintában megtalálták a részecskéket.

A vizsgált összes takarmánymintában is ott voltak a mikroműanyag-darabkák: ez a szennyeződés potenciálisan fontos útvonalára utal. A takarmányt műanyagba csomagolták, ami egy másik lehetséges útvonal – írja The Guardian.

Emberek után vizsgálták az állatok érintettségét

Az egyetem kutatói voltak azok is, akik márciusban elsőként számoltak be mikroműanyag jelenlétéről az emberi vérben. Ugyanazokkal a módszerekkel vizsgálták az állati termékeket is. A részecskék vérben való felfedezése azt mutatja, hogy azok a szervezetben vándorolhatnak és megtapadhatnak a szervekben.

A mikroműanyagoknak az egészségre gyakorolt hatása még nem ismert,

de a kutatókat aggasztja a jelenség, mivel a mikroműanyagok laboratóriumi körülmények közt károsítják az emberi sejteket, a légszennyező részecskékről pedig mér régóta már ismert, hogy évente több millió idő előtti halálesetet okoznak. Egyes vadon élő állatokról már azt is tudjuk, hogy károsítják őket a mikroműanyagok.

Megfulladunk a műanyagban

A nap mint nap termelődő műanyaghulladék mennyisége hatalmas, a mikroműanyagok az egész bolygót elborítják a Mount Everest csúcsától a legmélyebb óceánokig. Az apró részecskéket étellel és vízzel fogyasztjuk el, valamint belélegezzük.

A friss kutatás indítója az a kérdés volt, hogy vajon az állatok húsa, teje és vére is tartalmazza-e ezeket a részecskéket. A tudósok 12 tehén- és 12 sertésvérmintát vizsgáltak meg, és

mindegyikben találtak mikroműanyagokat,

köztük polietilént és polisztirolt. A 25 tejminta tartalmazott szupermarketek dobozaiból, a gazdaságokban lévő tejtartályokból és kézi fejésből származó tejet is. A minták közül tizennyolc – közte minden típusból legalább egy – tartalmazott mikroműanyagot.

A nyolc marhahúsminta közül hét, a nyolc sertéshúsminta közül öt volt mikroműanyaggal szennyezett.

Az állatok élelmezésében reformra van szükség

"Továbbra is ismeretlen, hogy ez jelent-e potenciális toxikológiai kockázatot" – áll a jelentésben. Haszonállatokat és húst más országokban még nem vizsgálták, de 2021-ben Svájcban vásárolt tejben és Franciaországban termelt tejben is találtak már mikroműanyagokat.

"Mivel a mikroműanyagok jelen vannak az állati takarmányban, nem meglepő, hogy a vizsgált hús- és tejtermékek egyértelmű többsége tartalmazott mikroműanyagokat.

Sürgősen meg kell szabadítanunk a világot az állati takarmányban lévő műanyagtól,

hogy megvédjük az állatállomány és az emberek egészségét" – mondta el Maria Westerbos a kutatást megrendelő Plastic Soup Alapítvány képviseletében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×