eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Palackozott, jéghideg vízzel hűsíti magát egy lány a Római strandfürdőben 2021. június 29-én. A tartós hőség veszélye miatt több megyére harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Németország készül az extrém hőségre, rendkívüli szabadság is jöhet

Németországban egyelőre az észak-rajna-vesztfália Emsdetten az idei csúcstartó. A kis észak-rajna-vesztfáliai településen előző nap 40 Celsius-fokot mértek. Szakértők ugyanakkor arra számítanak, hogy az emsdetteni rekord rövid életű lesz. Nem kizárt az sem, a 2019. július 25-én Duisburgban mért országos hőségrekord idén nyáron a múlté lesz.

Meteorológusok szerint mindez a klímaváltozás következménye. A német meteorológiai szolgálat szóvivője, Andreas Friedrich szerint a kétezres évek eleje óta – ha nem is minden évben – egyre gyakoribb a 40 fok körüli hőmérséklet.

Az általános felmelegedés következtében a 30 fokot jóval meghaladó hőmérsékletek nem csupán intenzívebbé, de egyre gyakoribbá váltak – nyilatkozta az ARD közszolgálati televíziónak a szóvivő.

A rendkívüli hőség miatt egyre több akcióterv születik elsősorban azok számára, akiket a rendkívüli hőség különösen veszélyeztet, különös tekintettel az idősekre és a betegekre, az idősotthonokra, valamint a kórházakra.

A német orvosok érdekvédelmi szervezete, a Marburger Bund egyaránt nemzeti akciótervet és egyidejűleg országos felvilágosító kampányt sürget.

A szervezet szerint a német városoknak, valamint a kisebb településeknek olyan programokra van szükségük, amelyek segítik a hőség elleni védekezést, valamint az érintett intézmények, általánosságban az egészségügy felkészülését.

A ver.di szakszervezeti szövetség felvetette, hogy rendkívüli hőség esetén rendkívüli szabadságot, illetve hosszabb munkaszünetet léptessenek életbe.

A hőség miatt kiesett munkaidőt adott esetben hűvösebb körülmények között lehetne bepótolni

- hangoztatta a szövetség képviselője.

A német tartományok a rendkívüli szárazság miatt felkészülnek az erdőtüzekre is. Több tartományban ezzel összefüggésben már a legmagasabb készültségi fokozatot léptették életbe.

A bajor hatóságok felszólították az erdőket előnyben részesítő kirándulókat, hogy legyenek különösen óvatosak. Utaltak arra, hogy a hőség és a szárazság miatt számos helyen veszélyt jelent a könnyen meggyulladó faág, illetve falevél.

Egy figyelmetlenül eldobott cigarettacsikk pedig egyenesen katasztrófát okozhat.

Mindennek ellenére szakértők bírálják a hatóságokat, hogy más országokkal, például Franciaországgal összehasonlítva túl kevés az intézkedés a hőség elleni védekezésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×