eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án, az ötnapos esemény második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Németország: itt a kettes fokozatú gázriasztás

Robert Habeck német gazdasági miniszter meghirdette a gázveszélyhelyzeti terv második szakaszát.

Németország csütörtökön az orosz szállítások visszaesésére válaszul elindította gázellátási vészhelyzeti tervének riasztási szakaszát, de nem engedte, hogy a közműszolgáltatók az emelkedő energiaköltségeket a fogyasztókra hárítsák – írja a Portfolio.

A Gazprom a múlt héten a kapacitás 40 százalékára csökkentette az Északi Áramlat 1 vezetéken érkező gázt, de a második vészhelyzeti szakaszban a piac még mindig képes felszívni a hiányzó mennyiséget anélkül, hogy szükség lenne állami beavatkozásra, amely a végső vészhelyzeti szakaszban lépne életbe.

A helyzet komoly, a gázszállítások leállítása gazdasági támadás ellenünk

– mondta Robert Habeck.Gázválság van, a gáz mostantól szűkös áru. Az árak már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre. Ez nem játék – tette hozzá.

A német kormány akkor aktiválja a háromlépcsős vészhelyzeti terv második fázisát, amikor úgy látja, hogy nagy a kockázata a hosszú távú gázellátásban jelentkező hiánynak, és elméletileg lehetővé teszi a közműszolgáltatók számára, hogy a magas árakat áthárítsák az iparra és a háztartásokra, és ezáltal hozzájáruljanak a kereslet csökkentéséhez, utóbbira azonban egyelőre nem kerül sor.

A gazdasági miniszter arról is beszélt, hogy most

  • a legfontosabb prioritás a gáztárolók feltöltése,
  • alternatív beszállítókat keresnek,
  • bővítenék a megújuló energiát,
  • ezen túlmenően viszont több gázt kell megtakarítani.
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×