eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülése előtt Brüsszelben 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Így készül Németország a Covid újabb hullámára

Tartanak a német tartományok a koronavírus-járvány őszre beharangozott újabb hullámától, ezért felszólították a szövetségi kormányt, hogy biztosítsa a szigorúbb óvintézkedések törvényes előfeltételeit. Sürgették a negyedik oltás beadását is.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter a napokban arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány új hulláma már kezdetét is vette Németországban. A miniszter azt javasolta, hogy zárt térben már most viselni kellene a maszkot, és be kell adatni a negyedik oltást. A minisztert igazolják a legfrissebb adatok, a napi új regisztrált fertőződések száma az utóbbi napokban meredeken emelkedett Németországban.

Lauterbach nyilatkozata nyomán négy tartomány – Baden-Württemberg, Bajorország, Hessen és Észak-Rajna-Vesztfália – közös állásfoglalásban szólította fel a kormányt, hogy kötelező érvénnyel

törvényben rögzítse az ősztől minden bizonnyal szükségessé váló, szigorú óvintézkedések előfeltételeit.

A tartományok egészségügyi miniszterei hangsúlyozták, hogy a fertőzések számának várható növekedésére megfelelő ellenintézkedésekkel kell reagálni. Egyebek között indítványozták zárt térben a maszkviselés kötelezővé tételét, az oltottságot, a gyógyultságot, illetve a negatív tesztet bizonyító, német rövidítés alapján úgynevezett 3G-szabály (geimpft, genesen, getestet) újbóli bevezetését, a tesztelési kötelezettséget, továbbá nyilvános helyeken a létszámkorlátozást. Sürgették azt is, hogy a tesztelést továbbra is ingyenesen és minden bürokráciától mentesen kell biztosítani.

Állást foglaltak amellett, hogy

általános ajánlás szülessen a koronavírus elleni negyedik oltásra.

Az illetékes országos hatóság egyelőre csak a herven év felettiek számára ajánlja a második, úgynevezett frissítő, azaz a negyedik oltást. A tartományok szükségesnek tartják azt is, hogy az oltási stratégiáról, az őszi és a téli oltásokról kormánnyal rendszeres egyeztetést folytassanak. Hangsúlyozták azt is, hogy a szövetségi hatóságok biztosítsanak pénzügyi támogatást az oltási stratégia végrehajtásához.

A tartományok képviselői figyelmeztettek arra is, hogy az újabb oltási kampány előkészítésekor számításba kell venni az influenzajárvány lehetséges új hullámát is. Elengedhetetlennek nevezték a kórházak megfelelő felkészítését a váható újabb járványhullámokra.

Az aggodalmakat igazolja, hogy a napi új esetek előző hét napra vetített átlaga múlt heti adatok szerint az országban 116,6 százalékkal emelkedett – 27 481-ről 59 532-re –, ami a legnagyobb mértékű növekedés a járvány 2020 tavaszi kezdete óta.

Németországban a járvány megjelenése óta több mint 27 millió fertőződést mutattak ki teszttel, a halálos áldozatok száma pedig mghaladja a 140 ezret.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×