eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Az ukrán elnöki sajtóhivatal felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 29-én. Zelenszkij az orosz invázió február 24-i kezdete óta először látogatott a keleti frontvonalra.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Volodimir Zelenszkij: Németországnak döntenie kell

Biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a háborúban Németország Ukrajnát támogatja – üzente Olaf Scholz német kancellárnak az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint nem lehet azzal próbálkozni, hogy egyenlőségjelet tegyenek az Ukrajnához és Oroszországhoz fűződő kapcsolatok közé.

A ZDF német közszolgálati televíziónak adott interjújában Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Scholz kancellárnak és kormányának döntenie kell.

"Egyértelmű állásfoglalást várunk a kancellártól arra vonatkozóan, hogy Németország Ukrajnát támogatja" – hangsúlyozta az elnök, aki szerint a német kormány még mindig egyensúlyozni igyekszik Oroszország és Ukrajna között.

Zelenszkij elismerte, hogy sok olyan gazdasági megfontolás van, amely megnehezíti a döntést, hogy egy ország az ukrán vagy az orosz fél mellett dönt.

Az elnök szerint az igazság, az emberi jogok, egy adott államnak a szabadsághoz, a szuverenitáshoz való joga, illetve a nemzetközi jog mellett kell dönteni.

"Úgy gondolom, mindez fontosabb, mint bármilyen gazdasági prioritás" – fogalmazott az elnök.

Zelenszkij felrótta, hogy Németország Ukrajna több szomszédjához képest később döntött arról, hogy szállít fegyvereket Ukrajnának.

Ebből szempontból a többi között az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, valamint a balti államok, továbbá néhány kelet-európai ország rendkívül aktív volt, miközben Németország és Franciaország kezdetben csak politikailag és retorikai téren támogatta Ukrajnát.

Kijev az elmúlt időszakban több alkalommal is élesen bírálta Németországot, hogy a beígért fegyvereket is meglehetős késedelemmel szállítja. Ez mindenekelőtt a nehézfegyverekre vonatkozik, amelyek kilátásba helyezett szállításával Németország még mindig adós.

Ukrajna – mint arra Zelenszkij rámutatott – arra számít, hogy ezek haladéktalan biztosítására ígéretet kap Olaf Scholz a sajtójelentések szerint hamarosan esedékes kijevi látogatása során.

Egy berlini kimutatás szerint fegyverszállításra 219,8 millió euró értékben adtak ki engedélyt, egyéb katonai felszerelések – például sisakok és golyóálló mellények – ukrajnai exportjára pedig 85,2 millió euró értékben.

A engedélyek a hadsereg készletéből származó fegyverekre, felszerelésekre vonatkoznak. Ezek mind használt eszközök.

Németország a kormány ígéretei ellenére még mindig nem küldött Ukrajnába nehézfegyvereket, például páncélozott harcjárműveket, hanem védekezésre alkalmas, úgynevezett könnyű fegyverzettel és lőszerrel támogatta az ukrán hadsereget.

Bírálta a német kormányt az ukrán elnök amiatt is, hogy vonakodva támogatja Ukrajna jövőbeni uniós csatlakozását.

Reményét fejezte ki, hogy Scholz megváltoztatja ezzel kapcsolatos álláspontját, és Kijev akár már ebben a hónapban megkapja az uniós tagjelölti státuszt.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy

Ukrajna nem hajlandó megadni magát. "Ha veszítünk, mindent elveszítünk"

– jelentette ki.

Kijev csak akkor hajlandó tárgyalni, ha Oroszország kész véget vetni a háborúnak. Ez az orosz készség Ukrajna erejétől függ.

"Nincs időnk olyan tárgyalásokra, amelyek semmilyen eredményt nem hoznak" – fogalmazott az elnök.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×