eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Jeremy Bezanger/Flickr

Klímavészhelyzetet hirdettek a szigeten, amelyet elnyelhet az emelkedő óceán

A 300 ezer lakosú országot az elmúlt évtizedben két erős ciklon és egy pusztító aszály sújtotta.

Klímavészhelyzetet hirdettek Vanuatun, és bejelentették, hogy az éghajlatváltozás következményeinek enyhítésére 1,2 milliárd dollárt fordítanak, amelynek nagy részét nemzetközi donorok fogják biztosítani.

Bob Loughman kormányfő tett indítványt erre, és mindezt azzal indokolta, hogy a csendes-óceáni szigetcsoportot már most is sújtja a tengerszint emelkedése és a szélsőséges időjárás.

A parlament egyhangúlag támogatja a kormányfő indítványát, és több tucat országhoz - egyebek között Nagy-Britanniához, Kanadához és a Fidzsi-szigetekhez - hasonlóan kihirdette a klímavészhelyzetet.

A miniszterelnök aláhúzta: Vanuatu felelőssége, hogy mindent megtegyen azért, hogy a felelősen gondolkodó országok a válság mértékéhez és sürgető jellegéhez igazítsák tetteiket. Megjegyezte: a vészhelyzet kifejezés azt jelzi, hogy túl kell lépni az eddig megszokott intézkedéseken.

Vanuatu diplomáciai kampányt folytat annak érdekében, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság, az ENSZ elsődleges bírói szerve, jogi véleményt mondjon a globális felmelegedés következményeiről. A szigetország reméli: nem kötelező érvénye ellenére az állásfoglalás hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben nemzetközi jogszabályok szülessenek a globális felmelegedés anyagi és emberi következményeiről. Az ENSZ Közgyűlése a tervek szerint szeptemberben vitatja meg a kezdeményezést.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×