eur:
393.13
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A török elnökség által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő (k) köszönti a delegáltakat az orosz-ukrán béketárgyalások újabb fordulója előtt Isztambulban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Török elnökség

Török elnök: Lehet a nemzetközi közösségnek elfogadható megállapodást kötni

Mind Ukrajnának, mind Oroszországnak "jogos aggodalmai" vannak - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök a háborúban álló országok tárgyalódelegációinak isztambuli tárgyalása előtt, felszólítva a feleket arra, hogy "vessenek véget ennek a tragédiának".

"Lehetséges olyan megoldást találni, amely elfogadható a nemzetközi közösség számára" - mondta a török államfő, hozzátéve, hogy a konfliktus elhúzódása senkinek nem áll érdekében. Erdogan kifejezte reményét, hogy a két fél törökországi tárgyalásai kikövezhetik az utat a két ország vezetőjének találkozójához.

Erdogan köszöntője után a delegációk azonnal megkezdték a tárgyalásokat.

Az ukrán fél a tárgyalás előtt jelezte, hogy nem vár túl sokat a mostani egyeztetéstől sem, bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hajlandó tárgyalni Ukrajna semleges állapotáról. Elsődleges céljuk a mostani tárgyaláson a tűzszünet elérése lenne, a "minimum" program pedig a humanitárius kérdések megvitatása.

Oroszország többek között azt követeli Ukrajnától, hogy hagyjon fel minden NATO-csatlakozási szándékával. A Financial Times értesülései szerint az oroszok állítólag eltekintenének Ukrajna "nácitlanításától", és akár az ukrán EU-tagságot is engednék, ha Kijev lemondana a NATO-belépésről. Utóbbira való hajlandóságát - bizonyos dolgokért cserébe - Volodimir Zelenszkij elnök maga is említette már korábban.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó arról posztolt a Twitteren, hogy külön munkacsoportok tárgyalják az egyes vitás kérdéseket, az alábbi fotón például a két delegációt vezető ukrán David Arahamia és az orosz Vlagyimir Megyinszkij egyeztetése látható.

Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter március 10-én már találkozott a dél-törökországi Antalyában, de a tárgyaláson akkor nem születtek konkrét eredmények. A delegációk a háború kezdeti szakaszában a fehéroroszországi Belovezsszkaja Puscsa nemzeti parkban találkoztak, majd azóta több egyeztetést tartottak videokonferencia formájában is.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×