eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel égő épületekről a fehérorosz határ közelében fekvő ukrajnai Csernyihiv egyik lakónegyedében 2022. március 16-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Maxar Technologies

Tálas Péter: Sokkal több hiba van ebben a történetben, mint az oroszok állítják

A NATO-tagállamok egyetértettek abban, hogy a szervezet nem telepít csapatokat vagy légi eszközöket Ukrajnába, viszont katonai jelenlétének jelentős megerősítésére készül a szövetség keleti szárnyán – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Brüsszelben. Mások mellett erről a bejelentésről is kérdeztük Tálas Pétert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetőjét.

A NATO-főtitkár szerdai bejelentése nyomán Tálas Péter szerint a jelenleginél is több katonát, illetve eszközt fogunk látni a keleti térségben – akár NATO-formában, akár úgy, hogy az érintett országok a saját haderejüket afelé fogják formálni, ahogyan azt a háború vagy a fenyegetés diktálja. „Tehát lesz egy közös csapatépítés, valamint a helyi haderőreformok is módosulni fognak” – vélekedett a szakértő.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője szerint Jens Stoltenberg szavai a keleti szárnyon élő NATO-tagoknak – például Magyarországnak –, valamint Oroszországnak egyaránt üzenetértékű. Ahhoz ugyanis, hogy Oroszország stratégiai vereséget szenvedjen, el kell rettenteni attól, hogy háborúzzon és ezzel próbálja meg átírni a status quót – magyarázta Tálas Péter. Emlékeztetett arra is, hogy a NATO a saját területének a biztonságáért felel az ötös cikkelyt érvényesítésével. „Emellett természetesen Joe Biden, és általában a NATO bejelentése arra is vonatkozik, hogy – a háború vállalásán kívül – továbbra is maximálisan támogatják a megtámadott Ukrajnát” – fogalmazott.

Közben Vlagyimir Putyin az orosz állami televízióban arról beszélt, hogy sikeresnek tartja az Ukrajnában zajló – orosz megfogalmazás szerint – „különleges katonai műveletet”, és szerinte minden a terv szerint halad, illetve arról is, hogy nem céljuk Ukrajna megszállása. Tálas Péter szerint ez egy, az orosz közvélemény megnyugtatását célzó nyilatkozat lehetett, ő pedig

„sokkal több hibát lát ebben a történetben”.

Megítélése szerint az oroszok legfeljebb 8-9 napos háború készültek, ami most már 3 hete zajlik, miközben se katonai, se politikai értelemben nincs egyelőre olyan eredmény, amit Moszkva sikerként kommunikálhatna.

Tálas Péter emlékeztetett: katonai értelemben eddig csak egy nagyvárost, Herszont sikerült elfoglalniuk, viszont nem sikerült megvalósítaniuk a Krím és a szakadár köztársaságok közötti földsáv biztosítását, ami egyébként a „legvilágosabb” tervnek tűnik, miután Mariupol még mindig tartja magát. A szakértő szerint a keleti és északi fronton sokkal inkább improvizációnak tűnik az orosz katonai mozgás, ezért a szakértő szerint

az oroszok láthatóan nem bírnak logisztikailag a három – déli, keleti és északi – fronttal.

Visszakanyarodva a politikai eredményekre: Tálas Péter elmondása szerint – állítólag – van egy 15 pontos terv Ukrajnát illetően, de ezzel kapcsolatban sok a megválaszolatlan kérdés. Köztük Ukrajna jövőbeni semlegességét illetően, hogy azt például több nagyhatalom, vagy Oroszország egyedüliként szavatolja-e majd? Nem tudni azt sem, hogy mi lesz a vitatott és elfoglalt területek sorsa. „Tehát számos olyan kérdés van, ami nagyon nagy bizonytalanságot ad, miközben egyébként még zajlik a háború” – zárta gondolatait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×