eur:
394.83
usd:
367.43
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Karl Nehammer új osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart Bécsben 2021. december 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/Lisa Leutner

Karl Nehammer: az EU-ban lévő NATO-tagállamok megvédenék a semleges országokat

A március 10-i párizsi csúcstalálkozón az európai uniós országok katonai segítségnyújtást ígértek egy esetleges támadás esetén azon tagállamoknak, így a többi között Ausztriának is, amelyek nincsenek a NATO soraiban - közölte vasárnap Karl Nehammer osztrák kancellár a Standard című helyi lap honlapján megjelent interjújában.

"Ez figyelemre méltóan egyértelművé lett téve" - mondta.

Felidézte, hogy a párizsi csúcstalálkozó zárónyilatkozatában hivatkozott uniós segítségnyújtási kötelezettségből mindenek előtt a nem NATO-tag uniós országok profitálhatnak. Nehammer egyben rávilágított, hogy ez Ausztria mellett, Írországot, Máltát, Ciprust, Svédországot és Finnországot érinti.

Az osztrák kancellár arról is beszélt, hogy az ukrajnai háború drámai mértékben ráirányította az uniós tagállamok figyelmét a közös kül- és biztonságpolitika fontosságára és arra, hogy ez mi mindent jelent a védelmi politika számára.

Nehammer ugyanakkor az interjúban kijelentette, hogy nem lesz uniós hadsereg, mivel "sehol sincsenek ilyen törekvések". Szerinte jelen helyzetben a nemzeti hadseregek műveleti együttműködését kell erősíteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×