eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Akcakale, 2015. június 15.Szíriai menekültek lépik át a határt a délkelet-törökországi Akcakalében 2015. június 15-én. A határ túloldaláról az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei elől menekülnek az emberek. (MTI/EPA)
Nyitókép: MTI/EPA

A járvány alatt is tovább nőtt a menekültek száma

2020 volt a kilencedik egymást követő év, amelyben megszakítás nélkül dinamikusan tovább nőtt a az otthonukból erőszakkal elűzöttek száma.

A fegyveres konfliktus, üldöztetés, emberi jogi visszaélések vagy a klímaváltozás miatt otthonukat elhagyni kényszerülők száma az utóbbi évtizedben megkétszereződött a világban, tavaly év végére elérte a 82,4 milliót - állapítja meg az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Globális Trendek című éves jelentésében.

"A koronavírus-járvány évében, egy olyan évben, amelyben a legtöbb ember gyakorlatilag nem hagyhatta el a lakhelyét, újabb hárommillió embert kényszerítettek arra, hogy elmeneküljön onnan, ahol lakik" - közölte Filippo Grandi, a UNHCR főbiztosa.

A jelentés szerint az új menekültek csaknem 70 százaléka mindössze öt országból vagy ezen országokon belül menekült el:

Szíria, Venezuela, Afganisztán, Dél-Szudán és Mianmar.

"A trendek sajnos tavaly is folytatódtak. Ezért ha naprakészre - az idei első félév végéig - akartuk volna csinálni a jelentést, akkor valószínűleg időarányosan meg kellett volna növelnünk a menekültek számát." Az új menekülők 42 százaléka gyerek, és részben új konfliktusgócokból űzettek el: Mozambik északi részéből, a Száhel-övezet nyugati részéből, az etiópiai Tigré tartományból, amellett, hogy a régi konfliktusövezetekben - például Afganisztánban, Szomáliában - fellángoló erőszak is kényszerített újabb embereket menekülésre. Az ENSZ-nek külön kell készülnie arra, hogy az amerikai vezetésű nemzetközi haderő szeptemberi kivonulása után újabb tömegek hagyják el Afganisztánt - tette hozzá Grandi.

Miután meglátása szerint az emberek menekülését "részben a populizmus és a nacionalizmus globális terjedése" idézi elő, a főbiztos felszólította a világ vezetőit, hogy hagyják abba az egyes embercsoportok démonizálását. "Elképesztő és erkölcsileg megvetendő, hogy a menekülőket falak emelésével vagy tengerbe veszejtésükkel akarják megállítani. (...) Bármilyen okból menekülnek, ugyanolyan emberek, mint bárki más" - mondta.

Grandi üdvözölte, hogy Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett a hatékony és humánus amerikai menekültügyi rendszer helyreállítására, de hozzátette: nagyon fontos ennek az ígéretnek a betartása. Újságírói kérdésre válaszolva a főbiztos azt mondta: reméli, nem tükrözi az amerikai kormány menekültpolitikáját Kamala Harris alelnök azon megjegyzése közelmúltbeli közép-amerikai körútján, amellyel le akarta beszélni az Egyesült Államokba bevándorolni akarókat tervükről.

A UNHCR jelentése szerint tavaly a világon mindössze 34 400 menekültnek adtak letelepedési engedélyt (az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában), ami harmada az egy évvel korábbinak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×