eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A választási kampánykörúton levő Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök matricát mutat a háztartási gépeket gyártó Ebac üzemében, az észak-angliai Newton Aycliffe-ben 2019. november 20-án. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást.
Nyitókép: MTI/AP pool/Frank Augstein

Szakértő: a járványkezelés miatt nyerték a konzervatívok az angliai önkormányzati választást

Három választás is volt a szigetországban, a szavazatokat már összeszámolták. Skóciában "nagy vita lesz" a függetlenség körül Gálik Zoltán szerint.

Az Egyesült Királyságban a hétvégén számolták össze a választási szupercsütörtökön leadott szavazatokat. Skóciában és Walesben parlamenti, Angliában önkormányzati választásokat tartottak.

Anglia

"Nem történt meglepetés, annyi viszont biztos, hogy a Munkáspárt nem szerepelt valami jól, ellentétben a konzervatívokkal, akik 293-mal több helyet szereztek meg, mint a korábbi választáson, a Munkáspárt 267 hellyel kevesebbet" – összegzett az InfoRádióban Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Szerinte

a konzervatívok "nagyon jól vezetik most az országot"

– ebbe beletartozik a válságkezelés is –, ez tükröződött vissza a helyi választási eredményekben.

A Munkáspárt vezetője a választások következtében – mint a szakértő rámutat – arra is kényszerült, hogy átalakítsa saját árnyékkabinetjét, de a következő hetekben-hónapokban még nagyobb változások is jöhetnek, az ellenzék nem tudott élni a Boris Johnson körüli egy-két kisebb botrány politikai hasznával.

Skócia

A múlt héten kiemelt figyelem hárult Skóciára.

"Egyértelműen a Nemzeti Párt nyerte meg a választásokat, 64 helyet elhozott a 129 fős parlamentből, egyetlen egy hiányzott ahhoz, hogy abszolút többségbe is kerüljön. Viszont a Zöldek erősítettek, nyolc képviselőjük kettővel több, mint a korábbi hat, velük együtt biztos, függetlenségpárti többség alakul ki Skóciában. A következő hónapokban nagy viták lesznek arról, hogy megindul-e az új népszavazás; ha igen, akár még bíróság elé is kerülhet az ügy.

2023-ban kerülhet sor népszavazásra"

– ecsetelte Gálik Zoltán.

Hogy Skócia elszakadására az Egyesült Királyságtól van-e esély, arra azt mondta, "kevesebb az esély, mint néhány hónappal ezelőtt, körülbelül 50 százalék".

Wales

Walesben a 60 tagú helyi nemzetgyűlés képviselői mandátumairól döntöttek.

"Stabil bástyája maradt a Munkáspártnak, 30 képviselőt szereztek, körülbelül ugyanaz a helyzet, mint korábban, nincsenek olyan függetlenségi törekvések, mint Skóciában" – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×