eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Szuga Josihide japán miniszterelnök vizet kortyol, mielőtt képviselői kérdésekre válaszol a parlament alsóházának 2021. január 20-i ülésén Tokióban. Az ülés központi témái a koronavírus-járvány elleni védekezésre irányuló kormányintézkedések és a vírus világjárványa miatt 2020-ról 2021-re halasztott tokiói nyári olimpia voltak.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Olimpia és koronavírus: vészhelyzetet rendelnek el négy japán prefektúrában

Az intézkedések Japán lakosságának csaknem negyedét érintik.

Négy japán prefektúrában egészségügyi vészhelyzetet hirdetnek a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Szuga Josihide japán kormányfő.

A tájékoztatás szerint a vészhelyzet vasárnaptól lép életbe Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hjogóban, és május 11-ig tart. Erre az időre esnek az április 29-től május 9-ig tartó, úgynevezett arany heti ünnepek, Szuga pedig úgy fogalmazott, megpróbálják a járványt ez idő alatt kordában tartani.

A miniszterelnök mindazonáltal leszögezte: a döntés nem befolyásolja a júliusra tervezett, Tokióban tartandó nyári olimpiai játékokat, hangsúlyozva, hogy kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa az esemény biztonságos lebonyolítását.

Az érintett prefektúrákban bezárják a vidámparkokat, múzeumokat, színházakat, karaoke-bárokat és a főbb kereskedelmi létesítményeket, a sportmérkőzések zártkapusak lesznek, a buszok és a vonatok menetrendjét pedig ritkítják. Korábban zárnak be az éttermek is.

A kormány járványügyi bizottsága azt közölte, a vészhelyzetet meghosszabbíthatják, ha nem sikerül visszaszorítani a járvány terjedését.

Japánban korábban is bevezettek járványügyi korlátozásokat, ezek azonban a többi ország rendelkezéseihez képest enyhébbek voltak, és nem lassították jelentősen a fertőzés terjedését. Jóllehet az ország egyelőre elkerülte a járvány hirtelen berobbanását, a pénteki a harmadik egymást követő nap, amikor a regisztrált fertőzöttek napi növekménye meghaladta az ötezret.

A járvány gócának számító Oszakában negyedik napja 1000 fölött van a napi növekmény.

Az egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztérium tájékoztatása szerint a fertőzések nagy részéért az eredeti vírus mutációi a felelősek, elsősorban a brit variáns.

Szakértők aggodalmuknak adtak hangot az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhek miatt is, rámutatva, hogy Oszakában csütörtökre nem maradt szabad kórházi ágy a súlyos betegeknek.

A szigetországban a regisztrált fertőzöttek száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerin 556 697, a Covid-19-nek eddig 9805 halálos áldozatáról tudni. Az oltási kampány egyelőre lassan halad, mind ez idáig az emberek körülbelül egy százaléka kapta meg az országban eddig egyedül engedélyezett Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának legalább az első adagját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×