eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond Brüsszelben 2020. október 14-én. A Bizottság elnöke az új Európai Bauhaus nevű programról beszélt, melynek célja az épületek felújítása, ugyanakkor az energiaköltségek és a kibocsátás csökkentése.
Nyitókép: MTI/Reuters/AP/Yves Herman

Megcsúszhat az uniós helyreállítási alap, mert késik a tagállami ratifikáció

Az immár elhatározott 750 milliárd eurós helyreállítási létrehozását késleltetheti, ha a tagországok nem ratifikálják gyorsan az alapszerződés kapcsolódó részének módosítását – figyelmeztetnek Brüsszelben. Eddig csak hét parlament hagyta jóvá a változtatást.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Johannes Hahn költségvetési biztos is visszatérően arra biztatta az EU tagállamait, hogy mielőbb legyenek készen a szerződésmódosítás ratifikálásával. Ennek híján ugyanis a bizottság nem tudja megkezdeni a járvány okozta gazdasági károk kompenzálására elhatározott pénzalaphoz szükséges hitelfelvételt sem, amivel viszont a nyárra tervezett 13 százaléknyi előleg elindítása is veszélybe kerülhet – figyelmeztettek mindketten.

Von der Leyen és Hahn azon az online konferenciasorozaton beszélt erről, amit az Európai Parlament tart a héten valamennyi tagország nemzeti parlamentjének a bevonásával az unió előtt álló pillanatnyi legfontosabb kihívások kezeléséről.

A célul kitűzött helyreállítási alap kapcsán a bizottsági elnök és a költségvetési biztos egyaránt emlékeztettek, hogy eddig a huszonhét tagországból

csak heten ratifikálták

a szükséges szerződésmódosítást, ami szerintük túl lassú haladás ahhoz, hogy minden időben el tudjon majd indulni.

Magának a 750 milliárdos kivételes finanszírozási keretnek a létrehozásáról intézkedő jogszabályt már megalkották, ez utóbbit pedig éppen a napokban az Európai Parlament és a tagországokat képviselő EU-tanács is véglegesítette, így a döntés hatályos lett. Tényleges végrehajtása azonban függ attól, hogy az EU-huszonhetek teljes köre ratifikálja az alapszerződés olyan értelmű módosítását, ami lehetővé teszi a tagállami befizetési küszöbszint megemelését a nemzeti új termék (GNI) 2 százalékára (jelenleg 1,2 százalék a szerződésben megengedett maximum).

Erre azért van szükség, hogy a hosszú lejáratú hitelek jövőbeni tagországi visszafizetése beleférjen az éves tagállami befizetési keretbe az egyébként évenként esedékes (közösségi) költségvetési befizetések mellett.

Mindaddig, amíg a szerződés ilyen értelemben nem módosul, a bizottság – amely a 750 milliárd euróhoz szükséges pénzügyi forrást piaci hitelfelvétellel fogja finanszírozni – nem láthatja biztosítottnak a majdani tagállami visszafizetés megtörténtét, következésképpen már a hitelek felvétele sem kezdődhet meg – figyelmeztetnek Brüsszelben.

A bizottság amúgy arra készül, hogy mihelyt minden feltétel biztosított,

2026-ig évente 150-200 milliárd euró értékben bocsát ki piaci értékpapírokat,

amivel egyébként a legnagyobb rendszeres piaci hitelfelvevő lép majd elő.

A brüsszeli Politico hó elejei összesítése úgy tudta, hogy – akkor még csak – hat ország ratifikált: Ciprus, Bulgária, Finnország, Franciaország, Horvátország és Szlovénia. Akkor a következő hetekre várták a parlamenti elfogadást Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, áprilisban pedig Németországban. A többi tagállam ratifikációs terve még nem ismert.

Megfigyelők emlékeztetnek, hogy januárban feltűnést keltett a brüsszeli Politico értesülése, miszerint a három balti állam levélben fordult az EU féléves elnökségét ellátó Portugália miniszterelnökéhez, António Costához, és ebben közvetve a helyreállítási alaphoz szükséges

szerződésmódosítás ratifikálásának halasztását is meglebegtették

abban az esetben, ha a hosszú távú költségvetésben nem kap nevesítetten helyett a három baltikumi országot az EU többi részével összekötni hivatott leendő gyorsforgalmi vasútvonalhoz szükséges 1,4 milliárdos keret.

A hírt utóbb egyik részről sem erősítették meg, igaz, nem is cáfolták, mindenesetre egyelőre nincs ismert folytatása. Mindenesetre a leendő balti ratifikáció egyelőre nem szerepel az eddig megismert jóváhagyási menetrendben.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×