eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Laborvizsgálat a kínai Santung tartományban fekvő Jinan megye egyik kórházában 2020. február 12-én. A koronavírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 1114-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.
Nyitókép: MTI/EPA/Featurechina/Vang Jan-ping

WHO-jelentés: Kína alig tett valamit a járvány eredetének felderítésére

Egy belső WHO-dokumentum alapján úgy tűnik, a kínaiak a pandémia első hónapjaiban nem siettek a vírust kutatni, és a hozzájuk érkező szakértőknek is alig adtak át adatokat.

Alig jutott új információhoz a vírussal kapcsolatban az a szakértői csoport, amely tavaly július 10. és augusztus 3. közt Kínában járt, sőt, semmilyen írásos dokumentumot nem kaptak kézhez a kínai féltől ott töltött heteik során, írja a The Guardian. A kétoldalas, belső használatra született dokumentum Peter Ben Embarek és csapata korai látogatását írja le, megvilágítva azt, milyen nehézségekbe ütköztek, amikor igyekeztek felgöngyölíteni a történések láncolatát.

A dokumentumot, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem kívánt kommentálni, azután tekinthették meg a The Guardian újságírói, hogy az Amerikai Egyesült Államok aggodalmának adott hangot a kínai félnek a vizsgálatban tanúsított segítőkészségével kapcsolatosan. Arra is felszólították az országot, hogy tegye nyilvánossá minden, a járvánnyal kapcsolatos adatát, hogy valódi közreműködő legyen egy átlátható és alapos vizsgálatban.

Előzetesen vizsgálódtak

A tavaly nyári utazás az idén év eleji WHO-missziót megelőzően igyekezett feltárni, hogy mi mindent tudott meg eddig a kínai fél a koronavírus eredetéről. Két hét karantén után tíz napig tartottak a találkozók a releváns szervekkel, köztük a nemzeti egészségügyi bizottsággal, a piacszabályozás állami felügyeletével, a Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztériummal, valamint más ügynökségekkel, beleértve a Vuhani Virológiai Intézetet.

"A kínai kollégákkal folytatott megbeszéléseket és prezentációkat követően úgy tűnik, hogy 2020 januárja óta keveset tettek a Vuhan körüli járványügyi vizsgálatok terén. A szóban elmondott adatok részletesebbek voltak, mint azok, amelyeket a sürgősségi bizottsági üléseken 2020 januárjában bemutattak.

Nem készültek PowerPoint-prezentációk, és nem osztottak meg velünk dokumentumokat

sem" - írja a jelentés.

Tavaly augusztusban Michael Ryan, a WHO egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó programjának vezetője a következőket mondta el a nyári látogatás kapcsán: "Fontos, hogy a munka folytatódjon, de számos előzetes tanulmányt is el kell végezni. Kínai kollégáink alaposan megvitatták ezeket szakértői csapatunkkal, reméljük, hogy ezek a kutatások a lehető leghamarabb elkezdődnek."

Kérték, de nem kapják

A januári WHO-látogatás is megkérdőjelezte a kínai fél együttműködési hajlandóságát, mivel nyers adatok helyett csak összefoglalókat adtak a szakértőknek. Dominic Dwyer ausztrál fertőzőbetegség-szakértő, a csoport egy tagja szerint

az anonimizált nyers adatok átadása bevett gyakorlat

járványkitörések esetén, a nyers adatok pedig kulcsfontosságúak lehetnek, mivel a kezdeti 174 esetnek csak felét tudták a vuhani vizes piachoz kötni.

"Ezért kértük folyamatosan a nyers adatokat. Hogy miért nem kaptuk meg, azt nem tudom kommentálni" - fogalmazott.

Korai adatok kellenek a megértéshez

A WHO egy szóvivője a lapnak eljuttatott közleményben a következőket írta: a szervezet folyamatosan hangsúlyozza a kínai fél felé a legkorábbi időkre visszamenő adatok megértésének lényegességét. Ahogy írta, a nyári látogatás a kínai fél kezdeményezésére történt, majd ősztől kínai és WHO-s szakértők virtuális megbeszélések segítségével már együtt dolgoztak. Ezt követte az év eleji látogatás Vuhanban.

"A járvány kezdeti napjaiban prioritás az életmentés, a betegség megértése és az terjedés megakadályozása. Azt is gondoljuk ugyanakkor, hogy a járvány eredetének megértését már korán el kell kezdeni, amikor bizonyos nyomok könnyebben megtalálhatók" - tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×