eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Egészségügyi dolgozót oltanak be a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával egy isztambuli kórházban 2021. január 14-én. Törökországban ezen a napon kezdődött a lakosság tömeges oltása, első körben az egészségügyi dolgozókat, majd a 65 évnél idősebbeket oltják be.
Nyitókép: Egészségügyi dolgozót oltanak be a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával egy isztambuli kórházban 2021. január 14-én. MTI/EPA/Erdem Sahin

Indulhat világ körüli útjára a második kínai vakcina

A Sinovac oltása is megkapta az engedélyt erre.

A kínai gyógyszeripari felügyelet engedélyezte a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina széles körű alkalmazását.

A felügyelet a honlapján szombaton közzétett közleményében tájékoztatott erről. A Sinovac már a második, piaci forgalomba kerülő kínai vakcina a Sinopharm oltóanyaga után.

A Sinovacot eddig csak sürgősségi felhasználásra alkalmazták

Kínában elsősorban a legveszélyeztetettebbek, orvosok, rendőrök, a vámhatóságok alkalmazottjai és az államapparátusban dolgozók számára. A pekingi székhelyű Sinovac Biotech tavaly közölte, hogy több mint ötszázmillió dollárt fektet be, hogy évente hatszázmillió vakcinát gyárthasson.

A Sinovac oltóanyaga a Törökországban végzett klinikai tesztek alapján 91,25 százalékos, a Brazíliában végzettek alapján pedig 50,65 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus-fertőzés ellen, két dózis beadását követően. A Sinovac sürgősségi használatát már engedélyezték Indonéziában, Törökországban, Brazíliában, Chilében, Kolumbiában, Uruguayban és Laoszban.

Kínában eddig egy belföldi fejlesztésű vakcina kapott piaci engedélyt, a Sinopharm nevű állami gyógyszergyár oltóanyaga, amelynek a hatékonysága a klinikai tesztek alapján 79 százalékos.

A Sinopharm és a Sinovac oltóanyaga egyaránt inaktív, vagyis az emberi szervezetben szaporodásra képtelen vírust tartalmaz.

A hivatalos adatok szerint Kínában már 31,23 millió embert oltottak be a koronavírus által okozott Covid-19 betegség ellen.

A koronavírus-járvány a kínai Vuhan városából indult el 2019 végén, és vált világjárvánnyá néhány hónap leforgása alatt. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint ennek ellenére a világ legnépesebb országa a Covid-19 terjedését nyomon követő lista közepén helyezkedik el: a járvány kezdete óta 100 318 ezer kapta el a fertőzést, és 4822-en haltak bele a Covid-19 szövődményeibe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×