eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
„Védd meg az életünket! Védd meg Amerikát! feliratú táblával a kezükben tüntetnek egy ipari munkásokat tömörítő amerikai szakszervezet (IUE-CWA) tagjai a General Electric (GE) multinacionális vállalat üzeménél a Massachusetts állambeli Lynn településen 2020. április 9-én. A koronavírus-járvány miatt a szakszervezet követeli, hogy a GE minél hamarabb kezdjen el lélegeztetőgépeket gyártani, valamint szerezzen be a munkások testhőmérsékletének mérésére alkalmas eszközöket.
Nyitókép: A koronavírus-járvány miatt a szakszervezet követeli, hogy a GE minél hamarabb kezdjen el lélegeztetőgépeket gyártani, valamint szerezzen be a munkások testhőmérsékletének mérésére alkalmas eszközöket. MTI/EPA/C. J. Gunther

Koronavírus: fordulat az Egyesült Államokban?

Valószínűleg májusban megkezdődhet a koronavírus-járvány miatt elrendelt egyesült államokbeli szigorítások fokozatos feloldása - jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója, a járványra vonatozó kormányzati intézkedéseket irányító munkacsoport tagja vasárnap a CNN hírtelevízióban.

A járványügyi szakember hangsúlyozta, hogy a szigorú intézkedések csakis fokozatosan, tagállamonként eltérő időben és a helyzetnek megfelelően oldhatók fel. Leszögezte, hogy egészen más a helyzet például New York államban, amelyet a leginkább sújt a járvány, mint a középnyugati Arkansas államban.

"Reméljük, hogy e hónap végére már körbenézhetünk és megkérdezhetjük, van-e okunk arra, hogy óvatosan és biztonságosan megkezdhessük az újranyitást? Ha igen, csináljuk, ha nem, akkor továbbra is kuporogjunk csak otthon!" - fogalmazott.

Fauci többször is hangsúlyozta, hogy az újraindítás nem lesz egyszerű, s az egyes tagállamok kormányzóinak kell mérlegelniük a lehetőségeket. Mint mondta: eddig is "mély benyomást" gyakorolt rá, hogy a kormányzók milyen bölcsen mérlegelik a járványhelyzet és a szigorú intézkedések miatti gazdasági leállás következményei közötti egyensúlyt. Úgy vélekedett, hogy a novemberi elnökválasztáson az urnákhoz járulhatnak az amerikaiak, bár hozzátette, hogy lehetségesnek tartja a járvány újabb hullámát, amely esetleg mégis befolyásolhatja a választási folyamatot. "Nem akarok pesszimista lenni, de mindig megvan az esélye annak, hogy ősszel, vagy a tél elején újra kitörhet a járvány" - fogalmazott.

Fauci reagált a The New York Times című lap vasárnapi cikkére is, amelyben azt írták, hogy ő és más egészségügyi szakemberek már február 21-én szigorú intézkedéseket sürgettek a járvány terjedésének lassítására, de Donald Trump amerikai elnök nem fogadta meg ezeket.

"Már többször elmondtam, hogy mi ajánlásokat teszünk, s ezeket gyakran elfogadják, néha nem" - mondta.

A Fehér Ház március közepén jelentette be a vírus terjedésének lassítását célzó intézkedéseket, köztük a társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlást, és március végén pedig meghosszabbította ezeket április végéig.

Stephen Hahn, az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet vezetője az ABC televíziónak adott interjújában kifejtette: a járvány még nincs a csúcspontján, de "közel áll hozzá". Mint mondta: az új típusú koronavírus terjedése nagyon gyors, ezért naponta kell értékelni a helyzetet. Mindazonáltal leszögezte: "már látszik a fény az alagút végén".

Tom Inglesby, a Johns Hopkins egyetem és kórházközpont egészségbiztonsággal foglalkozó központjának igazgatója a Fox televízióban - szintén a The New York Times cikkére reagálva - úgy vélekedett, hogy ha a felelős döntéshozók hallgattak volna az egészségügyi szakemberek első tanácsaira, akkor az ország ma sokkal jobb helyzetben volna.

"Ha egyes figyelmeztetésekre korábban reagálunk, akkor ma jobb lenne a helyzet, legalábbis ami a védőmaszkokat, védőfelszereléseket és a kórházak felkészültségét illeti" - fogalmazott a szakember. Inglesby szintén hangsúlyozta, hogy nem szabad túlságosan erőltetni a gazdaság újraindítását.

"A járvány most van a csúcspontján. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a csökkenés gyors lesz" - mondta. Óvatosságot javasolt, mert szerinte könnyen előfordulhat, hogy "újra megteremtjük a március elejei körülményeket".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×