eur:
394.82
usd:
367.5
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója megnyitja a WHO végrehajtó testületének 146. ülésszakát a szervezet genfi székházában 2020. február 3-án. A testület február 8-ig ülésezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

Halálosan megfenyegették a WHO főigazgatóját

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója kijelentette, hogy halálos fenyegetéseket kapott és zaklatásokban volt része, beleértve a rasszista megnyilvánulásokat.

Az etióp mikrobiológus és világszerte elismert malária-szakértő neve a koronavírus-járvány miatt és alatt lett világszerte ismert.

Mint elmondta, az elmúlt időszakban folyamatosan verbális támadásokban volt része, részben a bőrszíne miatt. Ám nem akar ezekkel foglalkozni, továbbra is minden energiáját a járvány leküzdésére fordítja.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy kívánatos lenne, hogy a járványt senki se használja fel politikai célokra.

Tedrosz - aki korábban volt hazája egészségügyi és külügyminisztere is - szerdai genfi sajtóértekezletén védelmébe vette az általa vezetett szervezetet azokkal a kritikákkal szemben, amelyek szerint a WHO nem megfelelően reagált az új koronavírus Kínából kiinduló járványára, és visszautasította az őt személyesen érő állítólagos bírálatokat. Megvádolta a tajvani külügyminisztériumot azzal, hogy elnézi azt a - rasszista szidalmakat és halálos fenyegetést is tartalmazó - támadássorozatot, amely állítása szerint a szigeten folyik ellene körülbelül egy hónapja, a Covid-19 világjárvánnyá válása óta.

A tajvani külügyminisztérium határozottan tiltakozott csütörtökön amiatt, hogy Tedrosz szerint Tajpej nem határolódik el a személye elleni állítólagos tajvani rasszista támadásoktól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Az Ukrajnában dúló háború nyomán az Európai Unió kénytelen szembenézni a tagállami hadseregek kapacitáshiányával, ami akadályozza a Kijevnek nyújtott segítséget. Az EU ezért felgyorsította a védelmi ipar megerősítésére irányuló kezdeményezéseit, melyek középpontjában a közös fegyverbeszerzések és a magántőke bevonása áll. A finanszírozást illetően szakértők egy közös uniós kötvénykibocsátást javasolnak, ám Németország azonnal megvétózta a tervet az uniós csúcson. Azonban az Európai Bizottság nem tett le az újabb közös adósságfelvételről és Berlin sem tűnik meggyőzhetetlennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×