eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Szakértő: "nem látszik" a vége az ukrán-orosz összetűzésnek

Ismét súlyosbodott a helyzet a Donyec-medencében: a szakadár erők támadását követően tűzharc alakult ki Luhanszk megyében, egy ukrán katona meghalt, négy megsebesült. Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő szerint egyelőre nem egyértelmű, most "ki kezdte", ám hangsúlyozta, a szakadárok orosz támogatás nélkül nem tartanának ki.

Április 14-én immár hatodik éve lesz, hogy kirobbant a legújabb ukrajnai konfliktus. A világ erre úgy reagált, hogy elindította az úgynevezett minszki folyamatot, ahol a normandiai négyek javaslatai alapján megpróbálják összebékíteni Kijevet és az úgynevezett szakadár megyéket, mindezidáig sikertelenül.

A rendezésben sok-sok év után az elmúlt évben volt először tapasztalható pozitív folyamat.

"Az elnökválasztás és az újabb parlamenti választás utánelőször történt teljes

fogolycsere, ami azt a reményt keltette, hogy talán-talán elindulunk a rendezés irányába.

Erre jött most, ismételten az éles szembenállás, mégpedig azokon a területeken, ahol megpróbálkozott a kijevi kormány az úgynevezett csapatszétvonással, eltávolítva egymástól a szemben álló feleket" - írta le a folyamatot az InfoRádió megkeresésére Fedinec Csilla Ukrajna-szakértő.

Ám a kiürített területre benyomultak a szakadárok, rendkívül súlyos kiéleződést okozva. Vlagyimir Putyin pénteken rá is telefonált Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, az után érdeklődve, hogy ugye betartják a minszki tűzszüneti egyezményt.

"Oroszország azt mondja, hogy neki nincs közvetlen köze a konfliktushoz, azt belső ellentétnek tekinti. Ukrajna viszont úgy aposztrofálja a helyzetet, hogy Oroszország lép fel agresszorként, tehát

saját területén Ukrajna Oroszországgal harcol"

- vázolta az álláspontokat a szakértő, hozzátéve, az ukrán vélemény szerint a szakadárok nem is harcolnának, ha nem állna mögöttük Oroszország.

Fedinec Csilla összességében úgy látja, a civilizált világ általánosságban Oroszország provokációjának tartja a háborút.

"A mostani konkrét esetről nehéz mit mondani, a keleti megyék területét úgyanúgy, mint a Krím-félszigetet de facto Oroszország területeként kezelik, csak de iure tartozik Ukrajnához" - tette hozzá.

Hogy mi lehet a vége? A szakértő szerint "nem látszik".

Az biztos, hogy a nemzetközi válságkezelés egyelőre feleslegesnek tűnik, de az is, hogy a keleti megyékben választásokra van szükség, ennek kapcsán viszont szintén vita van: az orosz fél azt szeretné, ha fegyveres felügyelet mellett tartanák meg ezt, az ukrán pedig azt, hogy akkor legyen választás, ha nincs fegyveres konfliktus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×