eur:
392.56
usd:
362.77
bux:
72134.76
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Klicsko lapátra kerülhet

Az ukrán kormány támogatását adta Vitalij Klicsko főpolgármester menesztéséhez a kijevi állami adminisztráció éléről - közölte Olekszij Honcsaruk miniszterelnök a kabinet ülésének végeztével újságírókkal.

A kormányfő szavai szerint a kabinet az elnöki hivatalhoz fordul Klicsko menesztése ügyében. A fővárosi adminisztráció vezetőjének leváltása, illetve kinevezése ugyanis az államfő hatáskörébe tartozik.

Klicskónak megmarad viszont a főpolgármesteri posztja, és továbbra is ő vezeti a kijevi városi tanácsot a következő helyhatósági választásokig.

Volodimir Zelenszkij elnök már a közelmúltban többször kijelentette: nem tartja elfogadhatónak, hogy Klicsko egy személyben tölti be a főpolgármesteri és az adminisztrációvezetői tisztet. Az államfő szerint Kijev vezetése hatékonyabb lenne, ha a két posztot két külön személy töltené be. Ezt közölte Klicskóval személyes találkozójuk alkalmával is. Klicsko azonban nem értett vele egyet - mint később nyilvánosságra hozta - kifejtette az elnöknek, hogy ezzel szerinte visszatér a menesztett Viktor Janukovics Moszkva-barát exelnök időszaka, amikor a fővárost nem választott vezető, hanem az államfő által kinevezett személy irányította.

Andrij Bohdan, az elnöki hivatal vezetője azzal is vádolta Klicskót, hogy nincs kellő rálátása a hivatalára, ahol emiatt dúl a korrupció. Bohdan vádjait Klicsko hevesen visszautasította.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij július végén egyszer már levélben fordult a kormányhoz, kérve hozzájárulását Klicsko menesztéséhez, de az akkori, még Volodimir Hrojszman miniszterelnök vezette kabinet napirendre sem tűzte a kérdést.

A kormány szerdai döntése után Klicsko sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen a kabinetnek a menesztéséről hozott döntését törvényellenesnek, alkotmányellenesnek és antidemokratikusnak nevezte. Szerinte ezzel közvetlen elnöki irányítás alá kerül a főváros. Leszögezte, hogy őt csak a kijevi lakosok válthatják le. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy menesztése esetén bírósághoz fog fordulni.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×