eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Naruhito japán koronaherceg a 8. Víz Világfórum megnyitóján Brazíliavárosban, a külügyminisztérium előadótermében 2018. március 19-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Népszerű közszereplő Japán leendő császára

Heteken belül trónra lép Japán új császára. Naruhito uralkodásának korszaka a Reiva (szépeséges harmónia) nevet kapja. Az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai újságíró szerint szimbolikus ugyan a császár szerepe, de befolyással lehet a japán politikára.

Nem példa nélküli, de nagyon ritka, hogy egy császár lemondjon a japán trónról, a szokás szerint ugyanis a halálukig őrzik a pozíciót;

Akihito császár részben idős korára, részben egészségügyi állapotára hivatkozva mondott le

a trónról - mondta el az InfoRádióban Buzna Viktor, a Magyar Nemzet külpolitikai újságírója.

Az utód Naruhito koronaherceg, Akihito legidősebb fia, aki népszerű közszereplő, 26-28 éves kora óta látja el a koronahercegi teendőket. "Most 59 éves, a japán emberek örülhetnek a trónra lépésének" - tette hozzá Buzna Viktor.

Az új korszak nevét (Reiva: szépséges harmónia) már be is jelentette a kormány egy bizottság döntése alapján.

"Érdekes kérdés, hogy mit is jelent a Reiva-kor; két klasszikus kínai hírességből, a japán kiejtésben a rei, illetve a va írásjegyekből tevődik össze."

Buzna Viktor szerint mindig érdekes kérdés, hogy mennyire hat a közügyekre, ha egy új császár fogadja el a trónt.

"A hivatalos magyarázat az, hogy semennyire,

a japán császárnak nincs politikai hatalma.

Ugyanakkor a személye befolyásos, a közvélemény, a sajtó nagyon érzékeny a kijelentéseire, megnyilvánulásaira. Ennek megfelelően hatást is gyakorol a japán belpolitikára, a kormány tevékenységére" - árulta el a szakíró, aki szerint leginkább a kultusz szó, amit használni lehet a japán császárság intézményére. "Olyannyira, hogy korábban isteni eredetről szóló kultusz volt az intézmény, transzcendens isteni szereppel társult; Hirohito, Akihito apja mondott le a kultuszról a második világháború után" - ecsetelte Buzna Viktor.

A diplomáciában annál több szerepe van a császárnak, hagyományosan nagyon sokat utazik, felesége esetében a belföldi protokolláris szerep is nagyon jelentős. Például a fukusimai katasztrófa idején is a császárné volt jelen, hogy bátorítsa, támogassa a bajba jutottakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×