eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Brüsszel, 2018. március 23.Theresa May brit miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának első napi ülésének végén Brüsszelben 2018. március 23-án hajnalban. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: JULIEN WARNAND

Szakértő a brexitről: nagy tűzijáték várható

A brit kormány jóváhagyta a szigetország uniós tagságának megszűnéséről szóló megállapodástervezetet - jelentette be Theresa May miniszterelnök.

2020 decemberéig megmarad a piaci szabályozási környezet az Egyesült Királyság és az unió között, ha a parlamenten is sikerül végigvinni a tervezetet, illetve az EU is rábólint – értékelte a brit kormány döntését Gálik Zoltán. A Budapesti Corvinus Egyetem docense az InfoRádiónak hozzátette: fennmarad az Európai Bíróság joghatósága is, valamint egy vámterület lesz a szigetország és az Európai Unió között. A dinamikus igazodásnak köszönhetően a távozó állam

továbbra is át fogja ültetni az uniós szabályokat saját jogrendszerében 2020 végéig,

a szociális, környezetvédelmi és munkaügyi szabályok területén nem alkalmazhat alacsonyabb szintű szabályokat az Egyesülg kitályság.

A szakértő szerint nem sikerült megnyugtatóan rendezni az ír - észak-ír határ ellenőrzésének kérdését. „Nagy tüzijáték várható a mai napon is”, hiszen a DUP, a brit kormánypárt észak-ír koalíciós partnere jelezte, hogy ebben a formában nem támogatja a megállapodást, hiszen – ha nem sikerül megállapodni a hosszútávú kapcsolatrendszerről – 2020 után is közös bizottság döntene arról, hogy Észak-Írország mikor lép ki az átmeneti vámunióból. Ez szerintük messze van attól, hogy az ország visszakapja a szuverenitását – emelte ki Gálik Zoltán.

Azok az uniós állampolgárok, akik öt éve az Egyesült Királyság területén élnek, a jelenlegi feltételek mellett kaphatják meg a letelepedési engedélyt, majd állampolgársághoz is folyamodhatnak.

A Budapesti Corvinus Egyetem docense kifejtette: kérdés, hogy a kormány egyben marad-e, hiszen a szerdai megbeszélésen 9 miniszter jelezte, hogy nem támogatja a megállapodást, továbbá a parlamentben nincs meg Theresa Maynek az a többség a kormányporton belül, mely megszavazná a dokumentumot. Így a brit miniszternek szüksége van a DUP vagy a – szintén szkeptikus – Munkáspárt támogatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×