eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Hihetetlen túszszabadítási akció - negyven év után

Japán újabb szankciókat vetett ki pénteken Észak-Koreára, hogy elérje az 1970-80-as években elrabolt japánok szabadon engedését és az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram leállítását.

Tokió befagyasztotta a javait 19 olyan cégnek, amelyek pénzügyekkel vagy szén- és ásványbányászattal, -szállítással foglalkoznak, és amelyeket az Egyesült Államok már eddig is büntetőintézkedésekkel sújtott. A szállítással foglalkozó cégek között vannak olyanok, amelyek észak-koreai munkások külföldre szállításában vesznek részt.

Egy tokiói külügyminisztériumi szóvivő azt mondta: Japán a lépéssel demonstrálni akarja eltökéltségét Phenjan megbüntetésére, tekintettel arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken megvitatja az Észak-Korea okozta válság állását.

Japán összesen már 103 észak-koreai cég és szervezet, valamint 108 magánszemély vagyonát fagyasztotta be, vagy saját büntetőintézkedései keretében, vagy a BT határozatainak eleget téve. Ötvenhat szervezetet és 62 személyt egyoldalúan sújtott Tokió.

Szuga Josihide, a kormány főtitkára elmondta: Japán fenntartja a nyomást Észak-Koreán, hogy megoldódjon mind az elrabolt japánok ügye, mind pedig az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram leállítása. Észak-Korea azért rabolt el japánokat, hogy kémek kiképzéséhez - a japán nyelv és szokások oktatásához - használja őket.

Japán szerint észak-koreai ügynökök legalább 17 embert raboltak el annak idején. Észak-Korea 13 ember elrablását ismerte el, és megengedte 2002-ben, hogy öten közülük hazalátogassanak. Mind az öten Japánban maradtak. A többi nyolc emberről azt állítja Phenjan, hogy meghaltak, de a halálukat alátámasztó bizonyítékokkal nem szolgált. Az elraboltak családtagjai nem adták fel a reményt, hogy az ő hozzátartozóik is kiszabadulnak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×