eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Mi okozta a nukleáris felhőt?

Oroszországban is észlelték az október elején több európai országban mért nukleáris felhőt – ismerte el az orosz meteorológiai intézet. Korábban a Roszatom cáfolta, hogy Oroszországban szennyeződést tapasztaltak volna, majd azt is, hogy üzemében történt volna szivárgás.

Először október 8-án írták meg német és osztrák lapok, hogy enyhe fokú radioaktivitás növekedést észleltek különböző meteorológiai intézetek Európa fölött. Egy nappal később a francia nukleáris biztonsági intézet jelentette, hogy az egészségre és a környezetre káros hatásokkal nem bíró radioaktív felhő vonul végig Európa fölött, mint kiderült, e felhőt a ruténium 106-os izotópja alkotta.

A francia intézet úgy vélte, hogy a sugárzó anyag Oroszországban vagy Kazahsztánban kerülhetett a levegőbe szeptember utolsó hetében. A két ország azonban tagadta, hogy atombaleset történt volna a területén. Az orosz Roszatom október 11-i közleményében pont az orosz meteorológiai intézet adataira hivatkozva cáfolta, hogy szennyezést mértek volna a sajtóhírekben már szereplő területeken, amely aztán elismerte, hogy nagy mennyiségű radioaktív anyag került a légkörbe az Urál déli része fölött.

Perger Andrsát, a Greenpeace atomenergetikai szakértője szerint nehéz elképzelni, hogy a Roszatomnak ne lett volna erről tudomása. „Annál is inkább, mert nem biztos, de valószínűsíthető, hogy a Roszatom egyik telephelyéről származnak ezek a kibocsátások, mivel a kérdéses mérőállomás közelében nincs tudomásunk más olyan intézményről, ahonnan ez a kibocsátás származhat, nagy valószínűséggel a Majaki kiégett-üzemanyag feldolgozó üzemből származhat ez a szennyezés” - fejtette ki.

Mindez azt követően derült ki, hogy az oroszországi Greenpeace októberben adatokat kért az illetékes orosz hatóságtól, amely a napokban írta meg válaszként, hogy adataikat honlapjukon nyilvánosságra hozzák és ezek alapján látható volt a nagy mennyiségű szennyezés – fogalmazott Perger András.

„Mindig fölmerül az emberben ilyenkor az, hogy de mi lett volna akkor, ha valami igazán komoly szennyezés történt volna?

Gyakorlatilag egy ilyen csernobili kép alakul ki ezután a kommunikáció után az emberben, ahol először tagadnak, majd ha a külföldi nyomás már olyan nagy lesz az orosz hatóságokon, úgy látszik, hogy kénytelenek voltak ezek után beismerni, hogy ez a szennyezés Oroszországból származott” - emelte ki.

Ezt azonban az orosz meteorológiai szolgálat nem ismerte el, csupán a szennyezés észlelését.

A Roszatom közleménye cáfolta, hogy köze lenne a nukleáris felhő kialakulásához, leszögezték, hogy nem a Majak üzeméből került a légkörbe a ruténium 106-os izotóp. A Greenpeace oroszországi szervezete ettől függetlenül bejelentést tett az orosz ügyészségen, kérve az eset felülvizsgálatát.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×