eur:
386.98
usd:
358.56
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Háborúvá dagad az észak-koreai konfliktus?

Háborúvá dagad az észak-koreai konfliktus?

Elsősorban az olajról szól a phenjani nukleáris fenyegetés, valamint arról, hogy Észak-Korea ne egyesüljön déli szomszédjával - nyilatkozta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának tudományos munkatársa. Péczeli Anna szerint minden félnek érdeke a tárgyalásos rendezés, és a háború elkerülése.

Erőfitogtatásról is szó van, de azzal a végcéllal, hogy egyrészt elrettentse az Egyesült Államokat attól, hogy katonai inváziót indítson, hiszen látta Észak-Korea is, hogy mi történt Líbiában, Irakban. "Az egyik nagy tanulság, amit a Kim Dzsong Unhoz hasonló diktátorok leszűrtek maguknak, az az, hogy ha el akarják kerülni, hogy az USA bevonuljon az országukba, akkor komoly katonai képességekre és fenyegetésre kell szert tenni" - mondta Péczeli Anna.

Az eddigi erődemonstrációk - 2006 óta zajlanak a nukleáris kísérleti robbantások - alapvetően komoly elrettentő erővel bírnak a szakértő szerint. "Kétszer is meggondolja az Egyesült Államok, hogy bevonuljon-e egy olyan országba, ahol atomfegyverek vannak, viszont nem lehet garantálni, hogy a kiszámíthatatlan rezsim milyen válaszlépéseket fog tenni, ha sarokba szorítva érzi magát".

Gazdasági érdekek

"Phenjan véleményem szerint maga is tárgyalóasztalhoz akar ülni, ráadásul minél erősebb pozícióban akar leülni tárgyalni az USA-val.

Az 1994-es keretegyezményben Észak-Korea nagyon jól járt azzal, hogy a Clinton-adminisztráció beleegyezett abba, hogy évi egymillió tonna nehézolajat szállít és segíti őket a nukleáris energia békés felhasználásában is. Ezért úgy gondolom, hogy az energiahordozók támogatásáról és beszállításáról tárgyalnának".

Háborúvá dagad az észak-koreai konfliktus?

Péczeli Anna felidézte: Észak-Korea maga is mondta, hajlandóak lennének tárgyalóasztalhoz ülni, ha

  • az USA, Dél-Korea és Japán abbahagyná a közös hadgyakorlatokat,
  • és olyan rendezés lenne, amely garantálná, hogy nem egyesítik a két Koreát és az észak-koreai rezsim megtarthatja hatalmát.

Nem lehet félvállról venni

"Észak-Korea fenyegetését komolyan kell venni, hiszen már eljutottunk arra a pontra, hogy egy éven belül közvetlenül az Egyesült Államok szárazföldi területeit tudja fenyegetni az ország, akár nukleáris fegyverekkel. Ez új helyzetet eredményez, amit nem szabad félvállról venni" - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának tudományos munkatársa.

Kiszámíthatatlan reakciók

Ugyanakkor a Péczeli Anna szerint minden félnek az az érdeke, hogy

valamilyen tárgyalásos megoldást találjon, vagy fenntartsa a status quot anélkül, hogy konkrét katonai konfrontációba keveredjen.

Ebben ugyanis nem garantálható biztosan, hogy bármelyik fél a számára kedvező eredménnyel és emberveszteségek nélkül jöjjön ki a konfliktusból. Ezért inkább megpróbálják azt elkerülni.

Háborúvá dagad az észak-koreai konfliktus?

Nehéz megjósolni a szakértő szerint, hogy mi történne, ha mégis háborúvá eszkalálódna a helyzet.

"Nem tudjuk például, hogy Kína hogyan reagálna és beavatkozna-e. Az 1950-53-as koreai háborúban Kína beavatkozott és katonákat küldött, de azt nem tudjuk, hogy egy újabb esetben mit tenne. Az Egyesült Államoknak pedig nem érdeke ezt megkockáztatni és egy kontrollálhatatlan eszkalációba belekeveredni" - mondta Péczeli Anna.

Azt sem tudhatjuk, hogy ha az észak-koreai háború regionális háborúvá növekedne, az később milyen más nagyhatalmakat rántana be a konfliktusba.

Nyilván van esély a háború eszkalálódására, és ezzel bizonyosan az USA is tisztában van. Éppen ezért várhatóan nem fognak ilyen konfrontációba keveredni és megpróbálják békés úton, szankciókkal, kínai együttműködéssel megoldani a kérdést - zárta elemzését a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×