eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Evakuálják Aleppót

Egy aleppói lázadócsoport képviselője úgy tudja: megállapodás született arról, hogy a következő órákban a civilek és a lázadók elhagyhatják az észak-szíriai Aleppót, ahol Rupert Colville, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője szerint a szíriai kormányerők és a velük szövetséges iraki milíciák az utóbbi néhány napban négy különböző negyedben legalább 82 emberrel végeztek.

Néhány óra múlva életbe lép a megállapodás, amelynek értelmében a civil lakosok, illetve a lázadók könnyűfegyverzetükkel együtt távozhatnak

Aleppo ostromlott körzeteiből - mondta kedden az AFP francia hírügynökségnek a Núreddín az-Zinki lázadócsoport egy képviselője. A megállapodás Oroszország és Törökország irányításával jött létre - tette hozzá.

A tisztségviselő közölte: kedd reggel óta megállapodás van érvényben Oroszországgal a támadások szüneteltetéséről. Kedd estére várhatóan teljes tűzszünet lesz a városban.

A Dzsabhat as-Samíja nevű lázadócsoport képviselője úgy nyilatkozott: arra utaló jeleket látnak, hogy a következő órákban áttörés várható.

Colville közölte: az ENSZ-hez eljutott jelentések szerint hétfő estig legalább 82 embert, köztük 11 nőt és 13 gyermeket lőttek agyon a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányához hű erők a felkelőktől visszavett Busztan al-Kaszr, al-Fardúsz, al-Kalaszah és al-Szalihín negyedekben.

Hozzátette: az értesülések szerint a civilek elleni gyilkosságokat a kormányerők oldalán az iraki Harakat al-Nudzsaba fegyveres csoport követi el.

Törökország "megdöbbent és felháborodott" a szíriai rezsim és támogatói által az aleppói civilek ellen elkövetett mészárlásokon, azonnali tűzszünetet és a polgári lakosság evakuálását követeli az észak-szíriai városból - közölte a török külügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a szíriai hadsereg esélyt sem ad az aleppói civileknek arra, hogy elhagyják a várost, tettei pedig tömeges kivégzésekkel érnek fel. Törökországot mélyen aggasztja, hogy hasonló sors vár az utolsó két, felkelő kézen volt kelet-aleppói negyedben rekedt több tízezer civilre, azaz az előrenyomuló kormányerők lemészárolják őket.

Bernard Cazeneuve francia kormányfő is elítélte a szíriai kormányzat által Oroszország segítségével elkövetett mészárlásokat, amelyek szerinte háborús, vagy akár emberiesség elleni bűncselekményeknek is minősíthetők.

"Elítélem ezeknek a mészárlásoknak a szörnyűségeit, s kijelentem: az elkövetőknek számot kell majd adniuk cselekedeteikről a nemzetközi közösség előtt" - szögezte le a múlt héten kormányfővé kinevezett Cazeneuve, aki most politikai programját ismertette a párizsi parlament előtt. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor rámutatott, hogy a szíriai felkelők több mint 100 ezer embert tartottak fogva élő pajzsként Kelet-Aleppóban, akik első adandó alkalommal a kormányerők uralta negyedekbe szöktek. A damaszkuszi rezsimmel szövetséges Oroszország védelmi tárcájának szóvivője emellett a szíriai hadsereg aleppói hadműveletét sikeresnek és a civil lakosságra nézve minden tekintetben humánusnak minősítette.

A szíriai hadsereg viszont elutasította a vádakat, hogy katonái fogságba ejtett embereket gyilkoltak vagy kínoztak volna meg.

Az orosz katonaság legutóbbi közlése szerint a szíriai felkelés jelképévé vált észak-szíriai város 98 százaléka került vissza a kormányerők fennhatósága alá.

Egy szíriai katonai forrás arról számolt be, hogy a hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta azokat a negyedeket, amelyeket a felkelők hátrahagytak, miután hétfőn összeomlott a védelmi erejük. A felkelők az észak-szíriai várost átszelő folyó nyugati oldalán lévő néhány negyedben vették fel - vélhetően utolsó - állásaikat.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedd délutánra összehívta a világszervezet Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését, amelyen tájékoztatást ad a szíriai kormányerők által ostromlott észak-szíriai Aleppóban kialakult helyzetről - közölték diplomaták.

A tanácskozást Franciaország és Nagy-Britannia kérte tekintettel arra, hogy a szíriai hadsereg egyik forrása a nap folyamán bejelentette: a felkelők utolsó ellenállási gócpontját bármelyik pillanatban felszámolhatják.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint több mint 310 ezer ember - köztük 90 ezer civil - halt meg a szíriai harcokban a konfliktus kezdete, 2011 márciusa óta. A konfliktusban mintegy 16 ezer gyermek vesztette életét.

Az összesítés szerint az Aszad-rezsim mellett harcolók csaknem 110 ezer emberüket vesztették el, köztük 60 ezer katonát, valamint több tízezer további fegyverest, a különböző milíciák és a libanoni Hezbollah tagjait, illetve más külföldi harcosokat. A lázadók oldalán 53 ezerre tehető a halottak száma.

Az OSDH adatai szerint mintegy 55 ezer dzsihadista szélsőségest is megöltek a harcok során, többségük az Iszlám Állam, illetve a magát Dzsabhat Fateh as-Sámnak nevező, korábban az al-Kaida kötelékébe tartozó an-Núszra Front nevű szervezet tagjai voltak.

További 3683 halottat nem tudtak azonosítani.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×