eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák

Aggódik a magyar sajtószabadság miatt az amerikai külügy

Aggodalmát fejezte ki közleményben az amerikai külügyminisztérium a magyar sajtószabadság miatt pénteken.

A dokumentumot Mark Toner helyettes külügyi szóvivő adta ki. Ebben azt írta, hogy az Egyesült Államok "osztja a globális sajtószabadság szószólói, nemzetközi szervezetek és magyar állampolgárok aggodalmait a sajtószabadság magyarországi folyamatos hanyatlása miatt".

A közlemény tudatja azt is, hogy Washington szorosan figyelemmel kíséri "egy független internetes portál október 19-ei kitiltását a parlament épületéből" és a Népszabadság október 8-ai "váratlan bezárását".

A Népszabadságot a külügyi közlemény Magyarország "legnagyobb független napilapjának" minősíti. A minisztérium úgy véli, hogy "e lap elvesztése - függetlenül az okoktól - veszteség a média pluralizmusa számára Magyarországon".

A közlemény szerint az Egyesült Államok "barátként és szövetségesként" arra bátorítja a magyar kormányt, hogy biztosítson "nyitott médiakörnyezetet", amely különböző nézőpontokkal és véleményekkel ismerteti meg a polgárokat. Egyúttal azt is sürgeti, hogy Magyarország ennek érdekében szorosan működjön együtt az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó képviselőjével és más szakértőkkel.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) visszautasítja az Egyesült Államok kormányának újabb, "minden alapot nélkülöző kritikáját". Menczer Tamás sajtófőnök közleményében kiemelte: "Magyarországon semmilyen szabadságjog - így a sajtószabadság - sincs veszélyben".

Aki a "sajtószabadság folyamatos hanyatlása" miatt aggódik, annak "egészen biztosan nincsenek hiteles információi Magyarországról". Aki olvassa, nézi a magyar sajtót, folyamatosan találkozhat a vélemények sokszínűségével - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×