eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc
Véres végkifejlete lehet az olajnagyhatalom agóniájának

Véres végkifejlete lehet az olajnagyhatalom agóniájának

Éhező emberek, az élelemhiány miatt elpusztult állatok és megkínzott ellenzéki politikusok - jelenleg így fest Venezuela. Az InfoRádiónak nyilatkozó Latin-Amerika szakértő még a polgárháború kitörését sem zárta ki.

A világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező, korábban virágzó Venezuela az utóbbi évtizedekben teljes mértékben az olajexportra és a fogyasztási cikkek importjára rendezte be gazdaságát, így az olaj világpiaci árának zuhanása, illetve a kormány elhibázott gazdaságpolitikai döntéseinek sorozata mára szükségállapothoz és az alapvető élelmiszerek tartós hiányához vezetett.

Dömény Zsuzsa Latin-Amerika szakértő szerint ez egy szomorú végjáték, már tarthatatlan a helyzet. „A katonák az utcán vannak, és ez az agónia folytatódik mindaddig, amíg valamilyen sokkal nehezebb, sokkal véresebb végkifejlet nem következik be” - fejtette ki.

A szakértő hangsúlyozta: alapvető élelmiszerek hiányoznak, gyakorlatilag már több mint egy éve akadozik az ellátás. A feketepiacon szinte aranyáron persze bármit meg lehet kapni, ám mára az ellátási válság olyan mértéket öltött, hogy szinte mindennaposak a fosztogatások, a tiltakozások és a zavargások. Nemrég mintegy tízezer venezuelai "rohamozta meg" az egyik Kolumbiával határos hidat, hogy a szomszédos országba jussanak és élelmiszert, gyógyszert, illetve egyéb nélkülözhetetlen háztartási cikkeket vásárolhassanak.

Dömény Zsuzsa szerint akár polgárháborúba is torkollhat az elégedetlenség.

„Olyan nagy a nép nyomása, hogy egy durva esemény alakulhat ki. Ettől tartanak a szomszédos országok vezetői és például a Vatikán is” - tette hozzá.

Egy efféle forgatókönyv ugyanis már a környező dél-amerikai országokra is hatással lehetne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Pénteken arról érkeztek jelentések, hogy az orosz erők átlépték a határt Harkiv megyénél, és Ukrajna második legnépesebb városa, Harkiv felé tartanak. Ukrajna régóta számít egy ilyen támadásra, az utóbbi időben Oroszország egyre hevesebben ágyúzta a várost. Mindeközben az éjszaka folyamán az oroszok több ukrán drónt és rakétát is leszedtek, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Pavljuk tábornok szerint az Oroszország elleni háború a következő két hónapban döntő fordulatot vehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×