eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Elbukott a zöldpárti offshore-ellenes indítvány Ausztriában

Elutasította az adócsalás és a pénzmosás elleni szigorúbb fellépést szorgalmazó zöldpárti indítványt az osztrák parlament a hétfői rendkívüli ülésén, amelyet a párt kezdeményesére a panamai offshore botrány ügyében tartottak.

A Zöldek pártja országos és uniós szinten az adócsalás és a pénzmosás elleni szigorúbb fellépést szorgalmazta. Eva Glawischnig, a párt elnöke egyúttal élesen bírálta a kormányt és az országban zajló pénzügyi tranzakciók átláthatóságát. Úgy vélte: Ausztria, Svájc és Luxemburg az "európai kontinens panamái voltak". Egyúttal felszólította a kormányt, hogy lépjen fel a világszinten zajló homályos üzletekkel szemben.

Glawischnig konkrét lépéseket várt az osztrák pénzügyminisztertől azzal kapcsolatban, hogy miképpen lehetne megakadályozni a gyanús nemzetközi pénzmozgást.

A Zöldek pártja nem talált támogató parlamenti erőt a kezdeményezéshez.

Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter visszautasította a vádakat és elmondta: Ausztria éllovasa az adócsalás és a pénzmosás elleni küzdelemnek. Úgy vélte: az utóbbi évek intézkedéseivel mindent meg is tettek ezért, szigorítottak a pénzügyi bűncselekmények elleni fellépésen, továbbá 2009-ben szabályozták a banki adatok átadásáról szóló törvényt, és további erre vonatkozó szigorítás várható a következő időszakban. Kiemelte: a panama offshore botrány körüli ügyek tárgyalására miniszteri szintű munkacsoportot hoztak létre.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

Az osztrák közszolgálati média (ORF) és a Falter című lap közlése szerint panamai dokumentumokban az is szerepel, hogy az ügyletek az ausztriai székhelyű Raiffeisen Bank International (RBI) és a Hypo Vorarlberg bankon keresztül is zajlottak. A médiabeszámoló szerint az RBI Petro Porosenko ukrán államfő ügyleteiben, a Hypo bank pedig húsz másik offshore társaság ügyeiben működött közre. Az illetékesek szerint a két cég a vonatkozó törvényeket és a gondosság követelményét betartva járt el.

Az ügyben az osztrák pénzpiaci felügyelet (FMA) vizsgálatot indított. A Hypo bank vezetése a botrány kirobbanása után bejelentette, hogy a jövőben általánosan vissza kíván lépni az offshore ügyletek kezelésétől. Michael Grahammer, a Hypo Vorarlberg osztrák bank vezetője pedig lemondott tisztségéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×