eur:
394.4
usd:
364.07
bux:
73717.14
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Irán mégis urándúsításra készül

Irán bejelentette, hogy korlátozott mértékben urándúsítást kíván végezni. Elítélte az iráni atomprogram folytatását a brit kormány, ugyanakkor kizárta a katonai fellépés lehetőségét Teheránnal szemben. Aggodalmát fejezte ki Oroszország is.

Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) képviselőinek jelenlétében vette le a pecsétet több nukleáris központjáról.

Az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője közölte: Irán azonnal felújítja nukleáris tevékenységét, de az nemzetközi felügyelet alatt folyik majd. Mohammed Szaidi hangsúlyozta: kizárólag a kutatómunkával foglalkozó központok kezdték újra a munkát, a nukleárisfűtőanyag-gyártásra vonatkozó tilalom továbbra is érvényben van.

Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója közölte: Teherán bejelentette, hogy korlátozott mértékben urándúsítást kíván végezni a Natanzban felépített nukleáris létesítményben.

A nyugati országok bírálták Teherán lépését. Jack Straw brit miniszterelnök közölte: London elítéli a nukleáris program folytatását, de kizárta az Iránnal szembeni katonai fellépés lehetőségét.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter közölte: "nem maradhat következmények nélkül", hogy Irán kedden több nukleáris létesítményét felszabadította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség zárlata alól.

Jacques Chirac francia elnök úgy vélekedett, hogy Irán súlyos hibát követ el, ha nem működik együtt a nemzetközi közösséggel.

Gregory Schulte, az Egyesült Államok NAÜ-höz akkreditált nagykövete Bécsben azt mondta, hogy Irán a pecsétek levételével a konfrontáció útjára lépett, és semmibe veszi a nemzetközi közösség aggodalmait és a nemzetközi diplomáciát.

"Irán ma újabb lépést tett (...) az atomfegyver előállítása felé" – vélekedett az amerikai diplomata.

Aggodalmát fejezte ki az iráni lépés miatt a Teheránnal a nyugati országoknál jobb kapcsolatokat ápoló Oroszország is. A moszkvai külügyminisztérium közölte: Iránnak be kell tartania a NAÜ által az urándúsításra elrendelt moratóriumot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×