eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Megtöltött szódásüvegek a Gunyecz család szikvízkészítő üzemében, Nyíregyházán 2013. november 18-án. A Hungarikum Bizottság a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktárba felvette a szikvizet és a fröccsöt.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Aréna Vinkó Józseffel – Így lett a fröccs neve spriccer helyett fröccs

Itthon 1842-re tehetjük a fröccskultúra kezdetét, míg a víz és a bor keverésének a hagyománya az ókorba nyúlik vissza – emlékeztetett Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában ezt a témát is alaposan körüljárta.

Vinkó József és szesztestvérei régóta gyűjtik a fröccstípusokat és -neveket, jelenleg 85 olyan névnél tartanak, amely csak bor és szikvíz. A bor jobbára fehér, de a rozé is el van fogadva. Vörösborból nem szokás fröccsöt készíteni, de előfordul; például

a Tiszakas fröccs vörösborból van,

általában kadarkából.

„A híres nagy történelmi esemény, amikor a németek meg a franciák békülni akartak, Mitterand és Kohl – lehet, hogy csak legenda, de elég valóságosnak tűnik – egy elzászi kis határ menti kocsmában találkoztak. Ki volt téve az asztal, gyalog jött a német kancellár és gyalog jött a francia elnök is, csak ők egyedül, tolmács nélkül. De mégis ezen a meleg úton Kohl kancellár úgy megizzadt, hogy meglátta az asztalon a kikészített vörösbort, meg a szódavizet, hát gyorsan csinált egy fröccsöt. Mitterrand meg lehorgonyzott, és azt mondta, hogy hát

aki egy 1952-es Mouton Rothschildból fröccsöt csinál, azzal ő mégsem békül ki”

– mondta a Magyar Konyha főszerkesztője.

A bor vízzel való vegyítése már a görögöknél is szokás volt.

„Szókratész nagyon irigyelt volt a kollégák, a filozófusok körében, mert sosem rúgott be. Aztán kiderült, hogy a híres Szókratész-hosszúlépés úgy néz ki, hogy két rész víz, egy rész bor. Ez volt a Szókratész-vegyíték. Ráadásul ő még egy kis szalonnabőrt is rágicsált hozzá, a részegséget lényegesen eltolta. Mindig is keverték a vizet, nem ittak tiszta vizet a középkorban sem, mert nem volt jó minőségű, az ócska borból, a vinkóból, a nyíri vinkóból rengeteg volt, ezt az ecetes bort vízzel itták” – mesélte Vinkó József.

A szikvíz, a szódavíz más kérdés, mert annak külön története van – tette hozzá. Majd elmesélte a világmindenség első fröccsének legendáját.

„1842. október 5-én Fóton Fáy András, a haza mindenese szőlőjében, pontosabban a présházban, amikor az új bort megmutatta, a ravasz Jedlik Ányos tudós jezsuita előugrott a háttérből, és egy ismeretlen szerkentyűvel, a szódásüveggel belefröccsentett a borba. Ekkor

felkiáltott Czuczor Gergely, hogy legyen a neve spriccer. Vörösmarty meg mérgesen azt mondta, hogy az német szó, legyen magyar szó, a neve fröccs.

Ekkor hirtelen rögtönzött egy verset Vörösmarty Mihály, a Fóti dalt, aminek az első négy sorát mindenki ismeri, én is: »Fölfelé megy a borban a gyöngy, jól teszi, tőle senki a jogát el nem veszi.«”

A legtöbb szavuk a görögöknek a hajózásra van, a franciáknak a szerelemre – mondta a szakértő. Nekünk meg az evés-ivásra, meg bodegákra, ahol enni-inni adnak.

„A gasztronómia ugyanúgy része a kultúrának, mint az irodalom vagy a szobrászat, ugyanannak az öt érzékszervnek a része – vallja a Vinkó József. – Tehát ha ezt elveszítjük, ha ezeket a szavakat, akkor a lelkünkből vesztünk el egy darabot. Én nem azt mondtam, hogy most mindenki piáljon, és kezdjen el fröccsöket inni, de ha a kedves hallgató eljátszik azzal, hogy kiválaszt magának egy kedvencet, bemegy, és rendes virtigli, káli-medencei kiskocsmában azt mondja, hogy két házmester, és azt látja, hogy rettenet ül ki vagy tanácstalanság a pincér fejére, akkor jöjjön ki onnan, hagyja a fenébe! Vagy próbálja meg az újházi fröccsöt, és akkor meg kell inni a kovászosuborka-lével a bort.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×