eur:
400.37
usd:
369.8
bux:
74127.83
2024. október 17. csütörtök Hedvig
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke beszédet mond a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét nyitórendezvényén a Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Konferenciaközpontjában 2024. március 5-én. A pénzügyi és vállalkozói tudatosságot interaktív eszközökkel fejlesztő PÉNZ7 rendezvénysorozatot 2024. március 4-8. között rendezik meg, immár a tizedik alkalommal.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Virág Barnabás: több hónapra is leállhat a kamatcsökkentés

A jegybank alelnöke beszélt arról is, hogy a forint árfolyamára annak inflációra gyakorolt hatása miatt a monetáris politikának is figyelnie kell, illetve hogy jelentősen megváltozott több, a jegybanki döntéshozatalban is számottevő nemzetközi folyamat.

Miután Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a közelmúltban a Reutersnek arról beszélt, hogy az MNB felfüggesztheti a kamatcsökkentési ciklust, a Portfolio konferenciáján csütörtökön már felvetette, hogy a jegybank nem csak októberben dönthet így. De ez előtt értékelte az inflációs időszak tanulságait a Portfolio Budapest Economic Forum 2024 konferenciáján.

Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a gyors dezinfláció következtében a jegybanki célok közelébe került az infláció. Magyarországon az infláció a régiós mezőnyben alakult az idei évben. A világban a jegybanki mérlegek jelentősen nőttek a koronavírus-járvány után, az elmúlt években elindult ezek szűkülése. Nagy kérdés, hogy ez a likviditásszűkítés, ha folytatódik, miként érinti a részvénypiacok, illetve az állampapír-hozamok alakulását, és a feltörekvő piaci tőkeáramlásokat – vetette fel.

A befektetők figyelik a magyar költségvetési hiányt és a folyó fizetési mérleg alakulását is. Virág Barnabás szerint ha a költségvetési hiánycélt tartjuk idén, akkor pozitív lehet az elsődleges egyenleg, ami kedvező tényező.

Az inflációs időszakkal kapcsolatban elmondta: tanulság, hogy az infláció hosszú árnyékot vet, az inflációs félelem még mindig befolyásolja a vállalati és a háztartási döntéseket. Szintén tanulság, hogy

megváltozott az infláció szerkezete, tartósan magasabb maradat a szolgáltatások inflációja – az EU átlagában két és félszerese a korább időszak átlagának, Magyarországon inkább a háromszorosa.

Kiemelte még, hogy a fejlett piacokon is nagy a bizonytalanság, illetve hogy a geopolitika domináns faktorként jelenik meg, mert komoly hatása van a nyersanyagárakra.

Jelen van Magyarországon egy lappangó euroizációs veszély, vagyis az infláció emelkedésével megnő az euróban történő megtakarítások mértéke. Beszélt még arról is, hogy az árfolyamcsatorna hatása erősödött. A lakossági hitelek esetében a monetáris transzmisszió működik, a vállalati hitelezésben viszont az látszik, hogy nem a kamat, hanem a keresleti kilátás a domináns hatások. A várakozási csatorna is megerősödött, ami dominánsan befolyásolja a megtakarítási, hitelfelvételi, beruházási döntéseket.

A jegybank alelnöke összességében úgy látja, hogy szeptember vége óta jelentős változások történtek a döntéseiket befolyásoló nemzetközi körülményekben: a geopolitikai közeg és az amerikai kamatvárakozások megváltozása ismét egy "szembeszeles időszakot" hoz a feltörekvő piacok számára. E két hatás erősíti a felfelé mutató inflációs kockázatokat.

Ám az inflációs cél fenntartható elérése, valamint a pénzügyi piaci stabilitás továbbra is fontos, ehhez szigorú és türelmes monetáris politika szükséges – mondta Virág Barnabás. Ezért az MNB

nemcsak októberben szüneteltetheti a kamatcsökkentéseket, hanem akár huzamosabb ideig is megmaradhat az alapkamat a jelenlegi szinten, relatív kamatfelárunk növekedését okozva,

ha a külső környezet és az inflációs kilátások indokolják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Súlyos veszélyre figyelmeztet az IMF csúcsvezetője, Európának is alaposan beszólt

Súlyos veszélyre figyelmeztet az IMF csúcsvezetője, Európának is alaposan beszólt

Az IMF vezetője szerint a magas adósság és az alacsony növekedés továbbra is a világgazdaság fő kihívásai. Kristalina Georgieva figyelmeztetett a nemzetközi kereskedelem korlátozásának veszélyeire, és aggodalmát fejezte ki a geopolitikai feszültségek miatt. Az IMF és a Világbank közelgő éves ülésén a globális gazdasági kilátások, a szegénység felszámolása és a zöld átállás lesznek a fő témák - írja a CNBC.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×