eur:
395.61
usd:
362.34
bux:
72194.36
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Nyitókép: Pixabay

Drámai drágulás jön a csokoládénál, a szaloncukorárak jelzik is hamarosan

Tavaly ősszel megugrott a kakaóbab ára, és jelenleg is a korábban megszokott négyszeresét kell fizeti érte, és ez hamarosan megjelenik a boltokba kerülő termékek árában is.

Az elmúlt év nemzetközi folyamatai miatt nehezen kiszámítható a kakaóbab és így a csokoládé ára – hívta fel a figyelmet a Magyar Édességgyártók Szövetsége elnöke egy internetes szakmai sajtóbeszélgetésen.

Korábban ugyanis 1000-2000 dollár közötti szinten mozgott a kakaóbab tonnánkénti ára, majd tavaly ősztől „horrorisztikus” drágulás kezdődöt, egészen 10 000-ig emelkedett, majd visszament 6000-ig, most pedig megint 8000 körül alakul, ami minimum négyszerese annak az árnak, ami elmúlt sok évben volt tapasztalható – fogalmazott Sánta Sándor.

Kitért arra is, hogy miután már elkezdődött a szaloncukorgyártás szezonja – jelentős mennyiséget kell legyártani, több műszakban folyik a munka –, így a cégeknek már ezen a magas kakaóáron előállított kakaómasszából, -vajból, -porból kell dolgozniuk. Ezért a szövetségnél is kíváncsian várják, hogy milyen polci árakkal jelentkeznek majd ősszel az egyes versenytársak.

„Mindenféleképpen jelentős drágulásra kell készülni, de bízunk benne, hogy azért ez a folyamat majd valahol megáll"

– tette hozzá.

A kakaópiaci felfordulás okait illetően Bukta Gábor, a Concorde Csoport elemzési üzletágvezetője jelezte: korábban viszonylag kiegyensúlyozott kereslet és kínálat jellemezte a piacot, a kínálatra – amelynek legnagyobb része Közép-Afrikából érkezik (a globális kakaótermesztés legnagyobb szereplői Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun, illetve Nigéria) – komoly befolyással bír az időjárási viszonyok megváltozása. Ha az időjárás kedvezőtlenül hat a kakaóbab-termelésre, az árak is tartósan felfelé vehetik az irányt.

Szintén problémát jelent, hogy Afrikában a bányász- és a kakaótermelő területek viszonylag közel helyezkednek el egymáshoz, a termesztők számára viszont „iszonyat” erőfeszítést jelentene a kakaó rekultivációja, ezért inkább felhagynak a termesztéssel, ami tartós ellátási zavar generál a kínálati oldalon – magyarázta.

Bukta Gábor hozzátette: ha a kakaó árindexe esik, akkor az édességgyártók részvénye tartósan is emelkedhet a közeljövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megszólalt Rasovszky Kristóf edzője: ez tudatos versenyzés volt, nem kamikaze taktika

Megszólalt Rasovszky Kristóf edzője: ez tudatos versenyzés volt, nem kamikaze taktika

Életem legboldogabb pontja, mert két versenyzőm állhatott a dobogón – mondta az Infostart helyszíni tudósítójának Szokolai László, a nyíltvízi úszásban olimpiai aranyérmes Rasovszky Kristóf és a bronzérmes Betlehem Dávid mestere, Szokolai László a párizsi célban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.09. péntek, 18:00
Harangi Szabolcs
geológus, egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 9. 09:01
×
×
×
×