eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadást tart az Ébredés az inflációs sokkból címmel rendezett konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2023. november 9-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nagy Márton: a helyreállásnak most egyetlen akadálya van

Már az év vége előtt egy számjegyűre fog csökkenni az infláció, jövőre pedig 5-6 százalékos lehet - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter egy csütörtöki konferencián. Nagy Márton ismét bírálta a jegybank kamatpolitikáját.

Az inflációs sokkból már kikeveredett Magyarország, most leginkább a gazdaság helyreállására kell figyelni - mondta előadásában a gazdaságfejlesztési miniszter. Most mindenki azt várja, hogy egy számjegyű lesz-e az infláció, vagy sem. Van nagy esélye annak, hogy ez már akkor megtörténjen, de az biztos, hogy novemberre egy számjegyű lesz.

"Novemberre 9 százalék körül, decemberre pedig 6-7 százalék között alakulhat" - ismertette várakozásait.

Nagy Márton úgy fogalmazott, a reálbérek szeptemberben fordultak. A gazdasági növekedés beindulása szempontjából a fogyasztás helyreállítása a kulcs.

A gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, 2024-re a kormány magasabb inflációt vár, mint a jegybank: utóbbi 5, míg a kabinet 5-6 százalékot.

A növekedésben már megtörtént a fordulat, kikerültünk a technikai recesszióból: idén várakozásai szerint nulla, 2024-ben pedig 4 százalék lehet a bővülés.

"Jelenleg a helyreállásnak egyetlen akadálya van: a jegybank, amely alapvetően magas kamatokat tart fönt, és ez a magas kamatláb a növekedés helyreállítását akadályozza.

Büszkén hirdeti, hogy a reálkamatok kinyílnak és egyre nagyobbak lesznek - nem tudom, miért kell ennek örülni, de ez egy káros dolog. Nem a lakosság számára, hanem a vállalkozók számára, hiszen hogyha lefordítjuk, mit jelent egy pozitív reálkamat a vállalkozó számára, az azt jelenti, hogy a hitel kamata magasabb, mint az infláció, vagyis a költségoldalon többet kell fizetnem, mint a bevételi oldalon" - fogalmazott Nagy Márton.

A miniszter a reálbérek csökkenéséről azt mondta, hogy a mostanihoz hasonló reálbérsokk legutóbb 2008-ban volt Magyarországon, a mostani sokk azonban lényegesen rövidebb az akkorinál. Megemlítette, hogy a lakosságot olyan transzferek is segítik, mint a rezsivédelem, a családpolitikai támogatások, illetve a nyugdíjemelések.

Azt mondta,

az elmaradó áfabevételek miatt nyomás alatt van a költségvetés, de ha fogyasztás helyreáll, a költségvetés is helyreáll.

Többször kitért a tárcavezető az előadásában arra, hogy álláspontja szerint miként kell kezelni az infláció és a növekedés kérdéskörét.

"Én vagyok az eretnek, aki azt mondja, hogy az inflációs cél átgondolása is fontos. Ha valaki megnézi az amerikai gazdasági gondolkodást, ott is fölvetik ezt a Feddel szemben. Ott is elutasítja a Fed, ami rendben van, de nem az elutasítás a lényeg, hanem a gondolkodás, a vita. Én a vitát szeretném megnyitni" - mutatott rá.

A gazdaságstratégiával kapcsolatban kijelentette: abban semmilyen változást nem kell behozni. Továbbra is beruházásalapú és exportorientált gazdaságot kell építeni, amiben az FDI (a külföldi közvetlentőke-befektetés) jelentős szerepet játszik.

Nagy Márton azt is elmondta, hogy a tárca tízpontos tervet dolgozott ki az erős Magyarország érdekében. Ebben a leghangsúlyosabb elemek a demográfiai fordulat támogatása, a mostaninál több és zöldebb energia biztosítása, további munkahelyek létrehozása, a szállítmányozási és a raktározás, valamint a digitális átállás fejlesztése, "nemzeti bajnokok" kinevelése és a high-tech gazdaság arányának emelése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×