eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

A közüzemi tartozás elévülése után sem dőlhet hátra az adós

Pár év elteltével valóban elévülnek a közüzemi tartozások, de ez nem jelenti azt, hogy az adósok fellélegezhetnek, hiszen a követelés az elévülés után is behajtható.

Manapság bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem tudja befizetni a rezsit. A halogatás ebben az esetben sem megoldás: jobb, ha még időben egyeztetünk a szolgáltatóval. Ha ezt tesszük, rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat és nagyobb eséllyel találunk megoldást – hívja fel a figyelmet a Hóvége.hu. De mi a teendő akkor, ha évekkel ezelőtti rezsitartozást kérnek rajtunk számon?

Az elévülés azt jelenti, hogy nem lehet bíróságon érvényesíteni azokat a követeléseket, amelyeknél az igény érvényesíthetősége az időmúlás következtében megszűnt. Azaz, hiába követelik rajtunk a sok-sok évvel ezelőtti számla befizetését, ha a tartozás már elévült, a követelést bírósági eljárásban nem lehet többé érvényesíteni. Ez lehet az adósok számára mentőöv, de csak abban az esetben, ha erre hivatkoznak a bíróságnál vagy végrehajtónál.

A gáz- és áramszolgáltatás esetén három, a telekommunikáció (mobil, tévé, internet, stb.) esetében egy év az elévülés, ugyanakkor az elévülés után sem dőlhet egyszerűen hátra az adós, mondván hogy már senki nem fogja keresni – emeli ki a portál.

Az elévülés ugyanis akkor kezdődik, amikor a követelés esedékessé válik.

A főszabály szerint az elévült követelés bírósági úton nem kényszeríthető ki és nem hajtható végre. De a bíróság azt nem nézi, hogy a követelés elévült-e vagy sem – teszik hozzá.

A rezsitartozást – így az áram- és gáztartozást – a polgári jogi követelésekként a bírósági végrehajtó kezeli. Polgári per esetén a bíróság hivatalból nem vizsgálja egy követelés elévülését, ezért ha ez bekövetezett, akkor arra az adósnak kell hivatkoznia.

  • Ha az adós nem hivatkozik az elévülésre és kifizeti a tartozást, akkor azt utólag már nem követelheti vissza.
  • Ennél is rosszabb, ha az adós az elévülési idő után elismeri a tartozást, mert így az újra követelhető

– olvasható.

Egyebek mellett hozzáteszik, hogy a követeléskezelők gyakran vásárolnak meg lejárt tartozásokat. Teljesen szokványos, hogy az elévült tartozást el akarják ismertetni a kötelezettel, mert ha ezt elérik, akkor elévülési idő után is köteles lesz megtéríteni a tartozást. Vagyis fizetési felszólítást az elévülés után is kaphatnak az adósok, mert ugyan a tartozás elévült, de nem szűnt meg.

Végül arra is kitérnek, hogy

nagyobb összegű tartozás esetén egészen biztosan nem fogják hagyni, hogy ne fizessünk.

Kisebb számlatartozásoknál lehetséges, hogy megússzuk a megtérítést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×