eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pixabay

Románia: 18 százalékos minimálbér-emelést hozott az újév

12,5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, de kivezetik a kivezeti az üzemanyagok árkompenzációját.

Romániában január 1-jétől csaknem 18 százalékkal nőtt a bruttó minimálbér, 12,5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, viszont a kormány kivezeti az üzemanyagok árkompenzációját, ami várhatóan drágulásukhoz vezet, és a kisvállalkozások adóterhei is nőttek.

A kormány decemberben döntött ezekről az új jövedelemértékekről és adóváltozásokról. A bruttó minimálbér az eddigi 2550 lejről (1 lej 80,88 forint) 3000-re nőtt, ami 17,6 százalékos növekedésnek felel meg. Tavaly 1,2 millió alkalmazott, a munkavállalók csaknem 23 százaléka kapott minimálbért.

Tíz százalékkal nőtt a közalkalmazottak, a köztisztviselők és a fegyveres testületek hivatásos tagjainak alapbére is úgy, hogy az alapbéren kívüli juttatások a tavalyi szinten maradnak, a túlórát pedig kizárólag szabadnappal kompenzálják a fegyveres testületek hivatásos állománya kivételével. Az építőiparban a bruttó minimálbér a tavalyi 3000-ről 4000 lejre emelkedett január 1-jétől.

A nyugdíjak is 12,5 százalékkal nőttek, emellett a kis összegű öregségi járandóságban részesülők két egyenlő részre osztott, egyszeri nyugdíjkiegészítést kapnak, amit a kabinet a megemelkedett közüzemi számlákra hivatkozva nyújt.

A bukaresti kormány literenként 0,50 lejjel kompenzálta az üzemanyagok árát, most ezt a támogatást kivezették, így várhatóan drágulás lesz.

Nicolae Ciuca miniszterelnök jelezte, hogy amennyiben ismét jelentősen megdrágul az üzemanyag, akkor az intézkedést visszavezetik.

Január 1-jétől adóemelések is hatályba léptek, így a vendéglátóiparban az eddig hatályos, kedvezményes 5 százalékos helyett 9 százalékos áfát kell fizetniük a vállalkozóknak az idegenforgalmi szolgáltatások után, illetve az élelmiszeriparban 9 százalékról 19 százalékra nőtt a cukros üdítők áfája.

A kormány növelte az adóterheket a mikrovállalkozások és az egyéni vállalkozások esetében. Ez utóbbiaknak például megduplázódhat a társadalombiztosítási járulékuk, ha a nettó bevételük meghaladja a bruttó minimálbér 24-szeresét. A mikrovállalkozásokkal szembeni követelményeket is szigorították, így csak azok működhetnek ebben a vállalkozási formában, amelyeknek a bevétele nem haladja meg az évi 500 ezer eurót, eddig egymillió euró volt a felső határ. Emellett a mikrovállalkozásoknál megszüntették az árbevétel után számolt kedvezményes 3 százalékos adót. Az osztalékadó is 5 százalékról 8 százalékra nőtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 09:17
×
×
×
×