eur:
392.5
usd:
362.56
bux:
72003.53
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Egy érdeklődő a Libri Könyvpalotában 2015. október 10-én, a harmadik Olvasás éjszakáján. Az esemény elsődleges célja, hogy a könyves kultúrát, az olvasást mint örömforrást mutassa be.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kettős céllal szállt be az MCC a Libri-Bookline Csoportba

Március 24-én a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány lett a Spéder Zoltán közvetett tulajdonába tartozó Libri-Bookline Csoport stratégiai kisebbségi tulajdonosa. Az adásvétel felveti annak lehetőségét is, hogy a vállalatcsoport a Kárpát-medencében is terjeszkedjen – mondta az InfoRádiónak az alapítvány Üzleti Ismeretek Műhelyének vezetője.

Mint az Infostart is megírta, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) a Spéder Zoltán közvetett tulajdonába tartozó, összetett vállalatcsoport megvásárlásával a Libri-Bookline Zrt. (illetve a Libri-Bookline Csoport) részvényeinek közvetett stratégiai kisebbségi tulajdonát is megszerezte március 24-én. A piacvezető könyvkiadó és könyvterjesztő vállalatcsoportban az MCC közvetett részesedése 30,94 százalék, a megszerzett egyéb vállalkozásokban az MCC közvetett részesedése 100 százalékos.

Kovács Zoltán, az MCC Üzleti Ismeretek Műhelyének vezetője, aki a jövőben a Libri-Bookline Zrt. igazgatósági elnöki feladatait is ellátja, az InfoRádióban emlékeztetett, a világon számos iskola, egyetem vagy tehetséggondozó szervezet működik alapítványként, ami rendszerint kettős célt szolgál. Egyrészt, hogy a vagyont megfelelő hozammal hasznosítsák annak érdekében, hogy folyamatos bevételt biztosítsanak a szervezet működéséhez, vagyis egyszerű üzleti megfontolásról van szó. Másfelől olyan befektetéseket igyekeznek végrehajtani, amelyek szellemiségében összeegyeztethetők az alapítvány, illetve az adott iskola működési céljaival. A Libri-Bookline tranzakcióban ez a kettő pedig nagyon szépen összekapcsolódott – fogalmazott az alapítvány üzleti ismeretek műhelyének vezetője –, hiszen egy eredményes, a jövőben is osztalékfizetésre képes cégcsoportba vásárolta be magát a Mathias Corvinus Collegium, miközben a könyvkereskedelem és könyvkiadás szellemiségében is jól illik a tehetséggondozáshoz. Vagyis

ez a kettős cél vezérelte az alapítványt az akvizíció végrehajtásakor.

A tranzakció üzleti szempontból március végével zárult le: a megfelelő jogi és pénzügyi átvilágítást követően került sor a szerződések véglegesítésére, aláírására, a GVH engedélye után pedig az üzlet lezárására. Most kezdődik majd a közös munka, amiben a cél továbbra is ugyanaz, mint eddig is volt a Libri–Bookline Csoport életében, amihez az MCC megpróbál szakmai szempontokat is hozzátenni, és a tudását becsatornázni az amúgy is jól működő cégcsoportba – magyarázta a szakember. Mint hozzátette, az MCC részéről az elvárás egyrészről pénzügyi jellegű, hogy az osztalékfizetési képesség fennmaradjon, és ebből a Mathias Corvinus Collegium megfelelő jövedelmekhez jusson, hogy ezt a tehetséges diákok gondozásába, felkutatásába és taníttatásába be tudja forgatni. Az akvizíció másik vonulata, hogy miután az MCC alapvetően egy Kárpát-medencében gondolkozó szervezet, ezen a téren a tulajdonosok a Libriben látnak potenciált az együttgondolkodásra – emelte ki Kovács Zoltán.

A Libri-Bookline Csoporthozz több könyvkiadó is tartozik, de a jövőről a szakember elmondta, a kiadók meg fognak maradni, a cég pedig a korábbi formában fog működni. Az MCC esetleges javaslatai – egyeztetve a további tulajdonosokkal – azt követően születhetnek meg, amikor még jobban megismerkednek a cégcsoport szerkezetével, de alapvetően a Libri-Bookline Csoport működésében az olvasók és a vásárlók nem fognak semmiféle változást tapasztalni. Sőt, Kovács Zoltán reményei szerint közép- és hosszú távon még javítani is tudnak rajta.

A Libri-Bookline a 2019-es évet jó eredményekkel zárta, nettó árbevétele meghaladta a 26 milliárd forintot. Hogy a cégcsoport teljesítményét a pandémia megtörhette 2020-ban, mert szinte havonta kellett alkalmazkodni hol a záráshoz, hol a nyitáshoz, de Kovács Zoltán véleménye szerint a menedzsment ügyesen oldotta meg a kihívást, és biztosan lesz ugyan hatása a 2020-as év számaira a pandémiának, a cég vélhetően eredményesen zárt. A pontos számok egyelőre még könyvvizsgálat és véglegesítés alatt vannak.

A jövőbeni tervek még csak beszélgettek a tulajdonosok, de abban egységes álláspont van, hogy érdemes körülnézni a Kárpát-medencében, mind a könyvkereskedelemben, mind a könyvkiadás területén a megfelelő szakemberek és tanácsadók bevonásával – mondta Kovács Zoltán. Ez alapján születhet döntés, hogy érdemes-e a terjeszkedési politikát megindítani, és ha igen, mely területeken és milyen irányban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 5. 09:28
×
×
×
×